NIPO

Pim Fortuyn raakt snaar met uitspraken over islam

Pim Fortuyn, de lijsttrekker van Leefbaar Nederland, kan zich qua bekendheid nu al meten met Ad Melkert en Hans Dijkstal. Drie op de tien Nederlanders onder-schrijven zijn uitspraak over de "koude oorlog tegen de islam". Dit blijkt uit een onderzoek, afgelopen weekeinde uitgevoerd door het NIPO. Ondervraagd is een representatieve steekproef uit de Nederlandse kiesgerechtigde bevolking.

Pim Fortuyn is bij 87% van de Nederlanders bekend. Dit betekent een forse stijging ten opzichte van twee maanden geleden, toen nog maar iets meer dan de helft van de Nederlandse bevolking aangaf hem te kennen. De benoeming van Pim Fortuyn heeft Leefbaar Nederland geen kwaad gedaan. Ruim 7% van de Nederlandse bevolking geeft aan bij de volgende Kamerverkiezingen waarschijnlijk of zeker op Leefbaar Nederland te stemmen. Dit betekent dat Leefbaar Nederland - bij een opkomstpercentage dat vergelijkbaar is met de vorige Tweede Kamerverkiezingen - zo'n 15 zetels zou kunnen halen als al deze stemmen geëffectueerd worden.

Islam
Met zijn provocerende uitspraken over de islam "Ik ben ook voor een koude oorlog tegen de islam; De islam zie ik als een buitengewone bedreiging, als een ons vijandige samenleving" blijkt Pim Fortuyn een snaar te raken bij het Nederlandse publiek. Bijna drie op de tien Nederlanders (29%) is het hiermee eens. Onder personen die bij de komende Kamerverkiezingen waarschijnlijk of zeker op Leefbaar Nederland zullen stemmen is het draagvlak beduidend groter: 74% van deze personen is het eens met de uitspraak.

Steun van de achterban
Door de kiesgerechtigden die in mei 2002 waarschijnlijk of zeker op Leefbaar Nederland gaan stemmen, wordt Pim Fortuyn op handen gedragen. Een zeer ruime meerderheid (83%) vindt hem de meest geschikte lijsttrekker van Leefbaar Nederland, terwijl 28% in Fortuyn een toekomstige premier ziet. Onder de kiesgerechtigden die waarschijnlijk of zeker niet op Leefbaar Nederland zullen stemmen, zijn deze percentages beduidend lager: 25% en 3%. Rol in de Nederlandse politiek
Zeven op de tien Nederlanders, die Pim Fortuyn kennen, beschouwen Leefbaar Nederland als een protestpartij (70%). Van de Fortuyn-kenners vindt 38% dat zijn komst goed is voor de Nederlandse politiek. Drie op de vijf plaatsen vraagtekens bij de motivatie van Fortuyn om lijsttrekker te worden van Leefbaar Nederland: 61% is van mening dat hij de partij gebruikt ten behoeve van zijn eigen politieke carrière.

Methode: NIPO Telepanel. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 30 november tot en met 3 december 2001 (n=960), onderzoeksnummer: C3431. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij Markus Leineweber (020) 522 54 12 of m.leineweber@nipo.nl of Remco Frerichs (020) 522 54 79 of r.frerichs@nipo.nl

---
Anja Dobber

NIPO the market research institute
Telephone (+31) 20 - 5225 791
Fax (+31) 20 - 5225 333
E-mail A.Dobber@nipo.nl
Internet http://www.nipo.nl

---