Gemeente Tilburg

7-12-2001
Lokale tarieven openbaar vervoer vastgesteld
Extra verhoging voor nightliner

Het college van b&w heeft de tarieven vastgesteld die per 1 januari a.s. gelden voor de Piekbus, de Nightliner en het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV). Een retour met de Piekbus kost in 2002 0,75, een enkele rit met de Nightliner
3,00 en een rit met het CVV 1,30 per strip.

Sinds de invoering van de Wet Personenvervoer 2000 hebben lokale openbaar vervoer-autoriteiten, zoals de gemeente Tilburg, een beperkte tariefvrijheid. Dit geldt voor de lokale OV-tarieven, niet voor nationale vervoerbewijzen zoals de strippenkaart (die bevoegdheid ligt bij de minister).

Piekbus
Over het nieuwe tarief van de Piekbus is het afgelopen jaar veel te doen geweest. De rijkssubsidie over het bedrag dat de gemeente zelf bijlegt voor elk kaartje van 1,00, is afgeschaft. Hierdoor kan het bijzonder lage tarief van nu niet blijven bestaan. Maar de tariefactie op koopavonden, zaterdagen en koopzondagen gaat wel in gematigde vorm door. In 2002 met een tarief van 0,75 per retour. De gemeenteraad is bij de begrotingsbehandeling eind november akkoord gegaan met dit nieuwe tarief.

Nightliner
Ook het tarief voor de Nightliner is omhoog bijgesteld vanwege een aanzienlijke verslechtering van de subsidievoorwaarden. Werd in het verleden subsidie ontvangen over het totale bedrag aan reizigersinkomsten uit de kaartjes van 5,00, sinds 1 september jl. geldt een maximumbedrag waarover subsidie wordt verstrekt. Dit tarief komt voor Tilburg op ongeveer 2,00 per kaartje. Deze nieuwe regel betekent een afname van de subsidie ter grootte van 3,00 per rit. Het college van b&w heeft besloten dat de gemeente en de reizigers dit subsidieverlies ongeveer gelijkelijk verdelen. Zo is tot het nieuwe tarief van 3,00 per rit gekomen. Opnieuw een afgerond bedrag. Uit een reizigersonderzoek dat eerder dit jaar is gehouden onder gebruikers van de Nightliner, is overigens gebleken dat maar liefst 84 % bereid is meer te betalen voor een rit. Bijna 40% gaf zelfs aan meer dan 2,00 extra te willen betalen voor een rit. Deze uitkomsten zijn meegenomen bij de besluitvorming over de tariefverhoging.

In het nieuwe tarief voor CVV van 1,30 per strip zit alleen een nominale verhoging van 4%. Dit is hetzelfde percentage waarmee ook de prijs van een normale strippenkaart per 1 januari 2002 stijgt.