Korps: Groningen, plaats: Groningen 7-12-2001
Man bekent inbraken
Vrijdag 7 december 2001

Verdachte zit nog vast

De politie heeft twee weken geleden een 36-jarige Groninger aangehouden die op heterdaad aan de Holmsterheerd werd betrapt toen hij een drietal autos bleek te hebben opengebroken. De man werd betrapt terwijl hij in het bezit was van een aantal radios. Hij bekende tijdens het onderzoek in de laatste twee weken voor zijn aanhouding ongeveer 25 auto-inbraken en een aantal school- en woninginbraken te hebben gepleegd.

De door hem weggenomen goederen werden verkocht en van de opbrengst werd drugs gekocht. De verdachte is na zijn voorgeleiding in bewaring gesteld en hij zit nog vast. Uit het onderzoek blijkt dat de man tenminste twee maanden bezig geweest is met het plegen van inbraken in autos. Ook werd hij begin november gesignaleerd bij een inbraak in een woning aan de Nijensteinheerd. Hij wist daar aan de politie te ontkomen. Een week later nam de verdachte uit een school een computer weg. Hij verkocht deze aan een heler, die de computer ter reparatie aanbood aan een computerbedrijf. Daar werd vastgesteld dat de computer gestolen bleek te zijn. Toen de eigenaar de computer weer wilde ophalen verklaarde deze de computer van de verdachte te hebben gekocht. Bovendien werd de verdachte op een video-opname herkend toen hij ingebroken had bij een cafetaria in de stad. Ook bij andere inbraken werd de verdachte regelmatig betrapt, maar hij zag steeds kans aan de politie te ontkomen. Inmiddels heeft de verdachte 39 zaken, waaronder tien schoolinbraken, vier woninginbraken en 25 auto inbraken bekend. De politie verdenkt de man echter van het dubbele aantal inbraken. Sinds zijn aanhouding zijn de inbraken in scholen en autos in de wijk Beijum nagenoeg tot stilstand gekomen.

De verdachte is verslaafd en had het geld nodig voor zijn dope en onderhoud. De goederen, voornamelijk computer apparatuur, video apparatuur en geluidsapparatuur werden door hem verkocht. Hiervan is niets terug gevonden. De politie doet nog onderzoek naar de mogelijke helers.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 ( 30 ct/min ).