Vlaamse Volksunie

Vlaamse regering capituleert inzake NME-beleid (07/12/01)

Naar aanleiding van een vraag om uitleg over het bezoekerscentrum 'De Otter' in de Commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement (commissiezitting dd. 06/12/01) nam de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), bij monde van Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones, de politiek van Leefmilieuminister Vera Dua inzake de Vlaamse bezoekerscentra op de korrel.

Het was trouwens niet de eerste maal dat Jan Loones dit deed. In een vroegere vraag om uitleg uitte hij reeds zijn ongerustheid bij de minister omtrent het lot van de bezoekerscentra (Handelingen Commissie Leefmilieu zitting 31/05/00). Hij klaagde toen het gebrek aan interesse aan voor de sensibiliserende en educatieve taak van de Vlaamse bezoekerscentra.

Het antwoord dat de volksvertegenwoordiger toen kreeg van de minister kon hem toen reeds geenszins geruststellen, vooral toen hij het ontbreken van een overkoepelende visie met betrekking tot NME vernam.

Nu blijkt - in het bijzonder inzake de twee zeer beeldvormende West-Vlaamse bezoekerscentra ('De Nachtegaal' in De Panne en 'De Otter' in Diksmuide) - de vrees van volksvertegenwoordiger Loones bewaarheid te worden.
Minister Dua heeft blijkbaar de intentie om zeer binnenkort de uitbating van deze twee bezoekerscentra af te stoten, enerzijds naar de provincie ('De Nachtegaal' De Panne) en anderzijds naar vzw Natuurpunt.

Uiteraard kan er geen enkel bezwaar bestaan tegen een pragmatische samenwerking met derden voor de uitbating van bezoekerscentra.

Wanneer men echter zover gaat om het volledig beheer, inclusief de verhuur van gebouwen enz, over te laten aan externen, dan kan dit, in hoofde van het overkoepelend en daarvoor verantwoordelijk Vlaams beleid, enkel worden bestempeld als een capitulatie en een verzaken aan eigen opdrachten.

Auteur:
Vlaams Parlement
Jan Loones, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Jan Loones
Telefoon: 058/51.37.38
Fax: 058/51.99.54
E-post: jan.loones@vlaamsparlement.be
Url: www.koksijde.be/janloones