Vlaamse Volksunie

N-VA wil hulpmaatregelen voor noodlijdende handelaars bij wegenwerken (07/12/01)

Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones (N-VA) ondervroeg minister Stevaert, Vlaams minister van Openbare Werken, omtrent mogelijke hulpmaatregelen aan handelaars bij grote wegenwerken (Vlaams Parlement, commissiezitting Openbare Werken dd. 06/12/01).

Telkens er grootschalige wegwerkzaamheden plaatshebben, trekken de handelaars, die door deze wegenwerken getroffen worden aan de alarmbel.

Het valt dan ook niet te ontkennen dat de zelfstandigen in dergelijke gevallen soms aanzienlijke schade lijden: hun zaak is wekenlang, en in sommige gevallen zelfs maandenlang, niet bereikbaar.

Het valt voor betrokkenen dan ook zeer moeilijk deze periode financieel te overbruggen.

Ook de gemeenten staan in dergelijke gevallen meestal machteloos en kunnen hun handelaars niet helpen.

Als gevolg daarvan werd de suggestie gedaan tot de oprichting van een noodfonds voor handelaars die als gevolg van grote werkzaamheden in financiële moeilijkheden dreigen te geraken.

Minister Steve Stevaert onderschreef, in een brede gedachtewisseling, de noodzaak aan maatregelen, maar stelde zelf geen pasklare oplossing te kunnen aanreiken, met de afspraak tot verder denkwerk.

De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), bij monde van Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones, biedt verschillende vormen van oplossing aan:

objectivering van de noodsituatie, door de duidelijke omschrijving van de omstandigheden, waarbij de handelaar wettelijk wordt vermoed schade te hebben geleden

procedure van zeer ruime en ook individuele voorafgaande informatie over toekomstige werken

opname in de lastenboeken van het aantal verplichtingen inzake informatie over de werken, toegankelijkheid van de handelszaken gedurende de werken, uitvoering der werken zonder tijdverlies

sanctionering van deze verplichtingen door maatregelen als schadevergoeding, renteloze leningen, huuraanpassingen (vgl. huurherziening), kwijtschelding van verhaalbelasting,

instelling van arbitrageprocedures om moeizame en dure gedingen voor de reguliere rechtbanken te vermijden

Wordt vervolgd

Auteur:
Vlaams Parlement
Jan Loones, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Jan Loones
Telefoon: 058/51.37.38
Fax: 058/51.99.54
E-post: jan.loones@vlaamsparlement.be
Url: www.koksijde.be/janloones