Gemeente Gent

V e r k e e r s v e i l i g e n a c h t e n a l c o h o l c o n t r o l e s e i n d e j a a r s p e r i o d e ' H e t i s f e e s t a l s B O B r i j d t ' (29/11/2001)

In de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 december houdt de Lokale Politie Gent opnieuw een grootschalige alcoholcontrole. Deze actie kadert in de "verkeersveilige nacht", waarbij in Oost-, West- en Zeeuws-Vlaanderen simultaan alcoholcontroles worden gehouden.

De bedoeling van deze "verkeersveilige nacht", aan het begin van de traditionele eindejaarscampagne, is met controles en persaandacht de bevolking te sensibiliseren voor het feit dat alcohol en/of drugs en veilig verkeer niet samen gaan. Het is, met andere woorden, een preventieve actie.

Het preventieve aspect bestaat uit het ontradend effect, dat wordt beoogd met deze actie. Het is uiteraard wel zo dat geïntoxiceerde bestuurders zullen worden geverbaliseerd. In hetzelfde kader zal dan ook de nodige aandacht worden besteed aan het rijden onder invloed van verdovende middelen.

Dit jaar is de "verkeersveilige nacht" reeds aan zijn vijfde editie toe.

Het B.I.V.V. (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid) steunt dit initiatief en stelt dan ook de alomgekende BOB-sleutelhangers ter beschikking. De bestuurders die een negatieve ademtest afleggen, krijgen een sleutelhanger overhandigd.

De "verkeersveilige nacht" zal bovendien het startschot betekenen voor de traditionele eindejaarsalcoholcontroles ("Het is feest als BOB rijdt"). De lokale Politie Gent zal hiertoe zeker haar steentje bijdragen, door het organiseren van een aantal alcohol- en drugscontroles verspreid over het Gentse grondgebied, in de periode december en januari. Deze controles zullen onaangekondigd verlopen, maar de controleposten zullen zichtbaar opgesteld staan. Dit wil zeggen dat de acties zullen worden verspreid over het hele Gentse grondgebied en dat de controles op diverse tijdstippen kunnen plaatsvinden. Het zal eveneens duidelijk zichtbaar zijn voor de andere weggebruikers dat er wordt gecontroleerd, teneinde het ontradende en preventieve effect van de actie bij de voorbijrijdende weggebruikers te versterken.

Informatie

Dominique Van Den Eeckhaut, verkeerscoördinator Lokale Politie Gent, Antonius Triestlaan 12, 9000 Gent, tel. (09)266 68 81, fax (09)266 60 12, e-mail gent0636@gent.be

Bevoegd

de heer Frank Beke, burgemeester.