Ingezonden persbericht

Wetenschappelijke gebeurtenissen aan de UM

Promotie mw. drs. M.J. Bakker
in de Faculteit der Gezondheidswetenschappen.
Pregnancy, a window of opportunity to quit smoking ! The development, implementation and evaluation of a minimal intervention strategy for pregnant women and their partners.
Promotores: Prof.dr. H. de Vries, Prof.dr. G.J. Kok, Prof.dr. P.D. Mullen (University of Texas).
Vrijdag 7 december, 14.00 uur.

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op onder andere laag geboortegewicht, vroeggeboorte en spontane abortus. In Nederland wordt door verloskundigen geen standaard stoppen met roken advies gegeven. Verloskundigen zien dit wel als hun taak maar missen de juiste vaardigheden en materialen. In dit onderzoek is derhalve een nieuwe voorlichtingsmethode ontwikkeld. Het onderzoek waaraan 118 verloskundigen hebben meegewerkt toont aan dat zwangeren die volgens de nieuwe methode zijn voorgelicht vaker stoppen met roken dan vrouwen in de vergelijkingsgroep. Verloskundigen zijn enthousiast over de methode en de ontwikkelde materialen en een grote meerderheid van de verloskundigen die heeft meegewerkt wil de materialen blijven gebruiken.

Noot voor de pers
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612. Mailto: pers@bu.unimaas.nl De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.