---

Ministerie van Defensie



---

Landmacht 1 Divisie "7 December" eert gevallenen

05-12-2001

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB111

De jaarlijkse herdenking van 1 Divisie "7 December" vindt op vrijdag 7 december in de Grote Kerk van Apeldoorn plaats. Tijdens een gezamenlijke kerkdienst herdenken nabestaanden, veteranen en personeel de gevallenen van deze divisie. Hierbij is ook de chef van het Militaire Huis van Hare Majesteit de Koningin, luitenant-generaal A.J.G.M. Blomjous, aanwezig. Na de dienst leggen veteranen een krans bij het divisie-monument bij de Frank van Bijnen kazerne in Apeldoorn. De namen van de dit jaar tijdens missies overleden militairen worden aan het monument toegevoegd.

Op haar naamdag wil 1 Divisie "7 December" respect tonen voor de gevallenen en de duizenden veteranen van de divisie die onder moeilijke omstandigheden hun taak hebben uitgevoerd. In de periode '46-'50 lieten 683 militairen hun leven in voormalig Nederlands-Indië. Tevens worden de militairen die de afgelopen decennia tijdens missies zijn omgekomen herdacht. Dit jaar overleden twee militairen tijdens missies in Bosnië en Eritrea. Hun namen worden op 7 december bijgeschreven op het monument.

Dit jaar wordt op 7 december tevens het 11e lustrum van de 1 Divisie 7 December gevierd. In 1946 heeft toenmalig koningin Wilhelmina de 1 Divisie "7 December" opgericht om als expeditionaire macht te worden uitgezonden naar het voormalig Nederlands-Indië. Nu, 55 jaar later, zendt deze landmacht-divisie nog steeds eenheden uit voor vrede en veiligheid. Op dit moment levert de divisie met ongeveer 1200 militairen een bijdrage aan de SFOR-vredesoperatie in Bosnië.