Ingezonden persbericht

RADIO
PERSBERICHT

Digitale muziek
Nieuwe media, nieuwe mogelijkheden

Tweede uitzending:
Zaterdag 8 december 2001 van 15.02-16.00 uur op 747 AM bij Teleac/NOT
Of live via www.omroep.nl en verder op www.digitalekunst.nl

Op zaterdag 8 december is de tweede uitzending van de serie Digitale Muziek. Deze serie van 7 radioprogramma's zal gaan over de invloed van de digitalisering op de muziek. Er zal teruggekeken worden op een eeuw elektronische experimenten. Verder zal de serie zich concentreren op de actuele stand van zaken. Hebben de digitale middelen een enorme stroomversnelling teweeggebracht?

De uitzending van aanstaande zaterdag gaat over elektronische muziek op het podium. Is met de computer geproduceerde muziek op het podium nog wel live-performance kunst? Is muziek om naar te luisteren of moet de uitvoering ervan ook gezien kunnen worden? Stelt die andere eisen aan de podiumpresentatie?

Aanstaande zaterdag zijn drie musici te gast. Dat zijn: René Uijlenhoet, componist van elektro-akoestische muziek en docent aan het Conservatorium in Rotterdam; Edwin van der Heide, musicus die veel met nieuwe technologische middelen en internet experimenteert en verder betrokken is bij de opleiding Beeld en Geluid van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag; en Michel Waisvisz, vernieuwer van de elektronische muziek, die mede als directeur van Steim, nieuwe muziekinstrumenten ontwikkelt waarmee musici live op het podium elektronische muziek kunnen maken.
Waisvisz zal live enkele stukken spelen met het speciaal voor hem ontwikkelde instrument 'de handen'. Dat instrument bestaat uit twee handvaten vol technische snufjes, waarmee live geluiden gesampled en bewerkt kunnen worden. Ook zullen
muziekfragmenten te horen zijn van de andere studiogasten en van Fennesz, Ostertag, Stockhausen en Boerman. Verder wordt meegewerkt door Konrad Boehmer, componist en verbonden aan de afdeling Sonologie van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Internet (www.digitalekunst.nl) speelt in dit project een belangrijke rol.
Via de website kunnen luisteraars en andere geïnteresseerden in het Forum
hun meningen en reacties kwijt en in de virtuele werkplaats eigen bijdragen leveren. Uiteraard blijven via deze website de radioprogramma's
ook na uitzending te beluisteren, aangevuld met relevantie informatie en
links.

Digitale Kunst: nieuwe mogelijkheden in de muziek is een project met medewerking van het Walter Maas Huis in Bilthoven en de afdeling Internet van Teleac/NOT. Bureauredactie: Daphne de Cloe. Samenstelling Roland Spekle. Techniek: Ronald Niehaus en MBSA Amsterdam. Presentatie: Bart van Rosmalen. Eindredactie: Henk Halfman.

In de komende perioden zullen wij u wekelijks de gedetailleerde gegevens van de komende uitzending mailen. Mocht u toezending van die informatie niet op prijs stellen, dan verzoeken wij u dat ons te mailen naar digitalekunst@teleacnot.nl