Nederlandse Vereniging van journalisten

Zaterdag 8 December 2001, 20.00 uur De Balie

De vuile oorlog in Algerije

Paneldiscussie van het steuncomité Algerijnse Intellectuelen Amsterdam met
Habib Souaïdia, Ibrahim Taouti, Fatiha Talahit onder leiding van Thijs Berman NOS-Radio1 Journaal, correspondent in Parijs.

Het Algerijnse leger is in opspraak door mensenrechtenschendingen, foltering, standrechtelijke executies en moorden. In April 2000 vlucht Habib Souïdia, voormalig legerofficier bij de speciale strijdkrachten uit Algerije en dient een verzoek in voor politiek asiel in Frankrijk. In Frankrijk publiceert hij De vuile oorlog (La sale guerre). Zijn verhaal:
"Ik zag soldaten een kind van vijftien levend verbranden. Ik zag soldaten zich verkleden als terroristen en gewone burgers ombrengen. Ik zag kolonels in koelen bloede moorden. Ik zag officieren moslims martelen tot de dood erop volgde. Ik zag te veel. Meer dan genoeg om niet langer te zwijgen. Dit zijn meer dan genoeg redenen om de muur van de stilte te doorbreken".
Souaïdia getuigt over wat hij in levenden lijve meemaakte. Hij spreekt over de vrees van de soldaten voor hun oversten en hun afschuw van de gruweldaden die ze moesten uitvoeren. Hij onthult een van de best bewaarde geheimen van de Algerijnse burgeroorlog. Hij brengt het berekend cynisme, bloedzucht en grove misbruik van sommige generaals aan het licht. Zijn getuigenis is de eerste over de vuile oorlog in zijn land die sinds 1990 aan meer dan 150.000 mensen het leven heeft gekost.

Fatiha Talahit is mede-oprichter van het NGO Justitia Universalis. Aziz Mokhtari is correspondent in Brussel voor Le Soir d'Algerie.

Kaartverkoop en reserveren
Toegangsprijs: Euro 7,50 (Nlg 16,50) met korting Euro 5,00 (Nlg 11,00) Openingstijden kassa: op werkdagen van 13.00-18.00 uur of tot aanvang programma. In het weekend anderhalf uur voor aanvang. Telefonisch reserveren: 020 55 35 100 tijdens openingstijden tot drie kwartier voor aanvang

Het Steuncomité Algerijnse Intellectuelen Amsterdam organiseert voor de Nederlandse media en publiek een informatieve bijeenkomst om de recente onthullingen te kunnen beoordelen en debatteren. Voertaal: overwegend Nederlands, deels Frans met samengevatte vertaling.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door NCDO en Novib