Ingezonden persbericht


Persbericht

8-9 december
Eurotop voorbereidingsweekend in EuroDusnie

Komend weekend organiseert het anarchistisch collectief EuroDusnie een Eurotopvoorbereidingsweekend. Dit weekend wordt georganiseerd in het kader van de landelijke campagne 'Lokaliseer Verzet' , een campagne voor de verdediging van Vrijplaatsen en andere Vrije ruimte tegen commercieel geweld. Het programma van dit weekend bestaat uit werkgroepen, presentaties en training. De presentaties en werkgroepen zijn geconcentreerd rond het thema commercialisering van het onderwijs/identiteit en de invoering van de Euro. De praktische training heeft tot doel mensen voor te bereiden op de demonstraties in Brussel. Op het programma staan trainingen hoe om te gaan met het steeds erger wordende 'politiegeweld' en 'politieprovocaties' maar ook bijvoorbeeld een vrolijkere training rond de inkleding van een demonstratie.

EuroDusnie, voortgekomen uit protesten tegen de Amsterdamse Eurotop in 1997, keert zich sinds haar oprichting tegen een kapitalistische Europese Unie. De economisch en politieke Europese eenwording zoals die vandaag wordt gerealiseerd is een regelrechte bedreiging voor sociale verworvenheden en bovendien racistisch van aard. Terwijl het Europese bedrijfsleven ontwikkelingslanden leegrooft (men noemt dit zelf 'ondernemen en investeren') worden de muren van Fort Europa voortdurend hoger gemaakt. In plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor de armoede in ontwikkelingslanden en een begin te maken met herverdelen van 's werelds welvaart, worden arme landen arm gehouden en gedwongen zich (nog verder) open te stellen voor het oppermachtige westerse bedrijfsleven. Tegelijk blijven de poorten van het Fort voor niet Europeanen en niet Europese producten potdicht of worden de muren nog verder opgehoogd. En dan maar klagen dat er zoveel 'economische vluchtelingen' komen... Ook over het oorlogszuchtige karakter van de EU is EuroDusnie niet te spreken. Na een vernietigende oorlog tegen Joegoslavië wordt nu het straatarme Afghanistan kapot gebombardeerd en of het bij dat ene land blijft is nog maar de vraag. Deze oorlog heeft, net als die tegen Joegoslavië, weinig te maken met rechtvaardigheid en des te meer met imperialisme en ordinair macho gedrag.

EuroDusnie stelt zich tegen dit alles te weer. Dat doet zij iedere dag door lokaal mensen te organiseren op een manier die volgens haar wel democratisch en vredelievend is. Week in week uit werken tientallen EuroDusnie-vrijwilligers aan grotendeels lokale projecten die een tegenwicht proberen te bieden aan kwalijke politiek zoals die vanuit de EU en soortgelijk organisaties wordt gevoerd. Wanneer u wilt weten wat die projecten zijn verwijzen we u graag naar: http://squat.net/eurodusnie/project.htm Maar EuroDusnie neemt ook deel aan acties. We maken immers deel uit van een grensloze beweging voor globalisering van vrede en rechtvaardigheid en gaan dan ook volgende week met een afvaardiging naar Brussel, om daar deel te nemen aan de protesten.

We organiseren het Eurotop voorbereidingsweekend dus om ons inhoudelijk en praktisch goed voor te bereiden. Aan het weekend werken een groot aantal mensen en organisaties mee uit binnen en buitenland, waaronder uit Nederland mensen van Groen Front! en uit België Centre Libertaire en het Bruxxel-plaform . Voor de duidelijkheid: EuroDusnie maakt geen deel uit van het D14 platform. Het weekend is open voor publiek, maar voor iedereen (dus ook voor pers) geldt dat er tijdens het weekend niet gefilmd en gefotografeerd mag worden. Dit in verband met privacy van bezoekers en deelnemers aan het weekend.

Het volledige programma staat in engels en Nederlands op: http://squat.net/eurodusnie/prikbord/89dec.htm

De organisatie van het weekend kan bereikt worden op telefoonnummer: 06 18372618.