Consumentenbond

Bond vindt lijfrentereclames misleidend
8 december 2001

Spaarloon in lijfrente stoppen levert geen dubbel fiscaal voordeel op

De Consumentenbond roept verzekeringsmaatschappijen, via het Verbond van Verzekeraars, op te stoppen met de misleidende reclames voor lijfrenteverzekeringen. Als verkoopargument gebruiken verzekeraars nog steeds het zogenaamde dubbel fiscaal voordeel. "Stop je spaarloon in een lijfrenteverzekering en je hebt dubbel fiscaal voordeel", zeggen de verzekeraars. "Onzin", zegt de Bond. De Consumentenbond zal een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie over reclame-uitingen van verzekeraars die spreken van een dubbel fiscaal voordeel.

Het is onjuist om te stellen dat het fiscale voordeel van de spaarloonregeling enige relatie heeft met het afsluiten van een lijfrenteverzekering. In reclame-uitingen wordt vaak het fiscale voordeel van een spaarloonregeling opgeteld bij het fiscale voordeel door de lijfrentepremieaftrek. Verzekeraars spreken van een dubbel fiscaal voordeel. Ze vertellen er echter niet duidelijk bij dat er een belastingnadeel ontstaat omdat over de lijfrente-uitkeringen gewoon belasting betaald moet worden. Dus ook over spaarloon dat voor een lijfrenteverzekering wordt gebruikt. Terwijl je geen belasting hoeft te betalen als je het spaarloon niet gebruikt voor een lijfrenteverzekering en het na vier jaar gewoon laat uitkeren.

Het irriteert de Consumentenbond dat verzekeraars nog steeds gebruik maken van een onjuist verkoopargument. De Bond heeft het Verbond van Verzekeraars hierop aangesproken. Inmiddels heeft het Verbond van Verzekeraars zijn leden wel verzocht om bij de verkoop van lijfrenteverzekeringen de nadruk niet meer te leggen op de fiscale aftrek, maar op voorlichting over een mogelijk pensioentekort. Maar dit gaat de Consumentenbond niet ver genoeg, want het Verbond spreekt zijn leden nog niet aan op misleiding.

De Consumentenbond wil dat het Verbond van Verzekeraars de verzekeraars dringend verzoekt om te stoppen met de misleidende reclame. Bovendien zal de Bond een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie over reclame-uitingen van verzekeraars die spreken van een dubbel fiscaal voordeel.