Politiebericht Friesland: Friesland 8-12-2001
Politieberichten van 7/12 (13.00) t/m 8/12 (13.00)

Joure: parkeerboetes
Vrijdag tussen 15.30 uur en 17.00 uur is door de politie gecontroleerd op de blauwe zone in de Midstraat. In totaal zijn 23 bekeuringen uitgeschreven, 19 voor het niet kunnen tonen van de parkeerschijf en vier voor het overschrijden van de tijd.

Bolsward: val van dak
Vrijdag omstreeks 10.00 uur was een 17-jarige inwoner van Ter Apel aan het werk op het dak van een nieuwe bedrijfshal aan de Koopman Heeresweg. Op het dak zijn koepels aangebracht. Toen het slachtoffer tijdens het werk achteruit liep, is hij in een gat gelopen. Hier hangen normaliter netten, alleen op het betreffende moment niet. Hierdoor is het slachtoffer zon vier meter naar beneden gevallen. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht nar het ziekenhuis in Sneek. De man is aan het hoofd gewond, maar verkeert niet in levensgevaar. De arbeidsinspectie heeft het ongeval in onderzoek.

Sneek: overbeladen
Vrijdag omstreeks 14.00 uur werd op de Pieter Zeemanstraat een bestelbus met aanhangwagen gecontroleerd, bestuurd door een 51-jarige inwoner van Warns. Op de aanhangwagen lagen schelpen. De bestelbus mocht 1660 kilo geremd voortbewegen, na weging bleek de aanhangwagen 3280 kilo te wegen (101,2% te zwaar). De man heeft hiervoor een bekeuring gekregen.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Vrijdagochtend werd ingebroken in een bedrijf aan de Oostergoweg. Met een steen was een raam ingegooid. Ontvreemd werden twee beeldschermen (flatscreen). Aangifte is gedaan door een 42-jarige inwoner van Minnertsga. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: te snel, rijbewijs ingevorderd
Vrijdag omstreeks 11.45 uur reed een 35-jarige automobilist met 154 km per uur over de Groningerstraatweg, terwijl ter plaatse 100 km per uur is toegestaan. Hierop is het rijbewijs van de Dokkumer ingevorderd.

Drachten: inbraak woning
Vrijdag is ingebroken in een woning aan De Hage. Men kwam binnen door een raam te forceren. Ontvreemd werd een aantal sieraden, met onbekende waarde. Aangifte is gedaan door een 35-jarige inwoonster van Drachten.

Leeuwarden: man overleden
Vrijdag omstreeks 14.50 uur was een 65-jarige inwoner van Leeuwarden aan het schilderen aan de Zuidergrachtswal. Tijdens het schilderen heeft de man vermoedelijk een hartaanval gekregen, waarna hij van de steiger is gevallen. Met behulp van een hoogwerker van de brandweer is de man naar beneden gehaald en overgebracht naar het MCL-zuid. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Grou: diefstal uit auto
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aam de Tichtset. Het rechter voorportier was open gewrikt. Ontvreemd werden een gsm, een radardetector en vijf flessen wijn. Aangifte is gedaan door een 47-jarige inwoner van Grou.

Leeuwarden: aanrijding met drank
Vrijdag omstreeks 18.30 uur reed een 40-jarige automobilist uit Leeuwarden over de Franklinstraat in zuidwestelijke richting. Omdat hij een minirotonde naderde, moest hij remmen. Een 43-jarige automobilist uit Leeuwarden merkte dit te laat op en botste tegen de voorganger. De 43-jarige man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 900 ug/l, goed voor een rijverbod van 11 uur, tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Wolvega: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 17.50 uur reed een 17-jarige fietser uit Wolvega, zonder verlichting, in westelijke richting over de Haulwerweg/Keiweg. De fietser wilde linksaf de Kerkstraat inslaan. Uit tegenovergestelde richting naderde, met verlichting, een 16-jarige bromfietsster uit Wolvega. De fietser botste frontaal op de bromfietsster. Beiden kwamen ten val. De vrouw raakte lichtgewond aan duim en knie. Door ambulancepersoneel is zij ter plaatse behandeld.

Heerenveen: diefstal uit kleedruimte
Terwijl een 20-jarige inwoner van Heerenveen vrijdag omstreeks 19.00 uur aan het sporten was in een school aan de Barten, zijn van hem uit de kleedruimte een gsm, jas, camera en rugzak ontvreemd. De man heeft aangifte gedaan. Ook van een andere inwoner van Heerenveen, eveneens 20 jaar, is een aantal zaken gestolen. Dit betreft vijf boeken, een camera, een rugzak en een sleutelbos. Ook deze 20-jarige inwoner van Heerenveen heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: ongeval
Vrijdag omstreeks 20.00 uur reed een 20-jarige inwoner van Leeuwarden op een bromfiets op de Harlingerstraatweg, op de stoep en aan de verkeerde kant van de weg. Net op dat moment stak een 10-jarige inwoonster van Leeuwarden de stoep over. De bromfietser wist het meisje niet meer te ontwijken, een aanrijding was het gevolg. Het meisje is per ambulance overgebracht naar het MCL-zuid.

Franeker: slaapkamerbrand
Vrijdag omstreeks 19.30 uur kreeg de politie een melding van een slaapkamerbrand aan de Minne Hofstrastraat. De brandweer heeft de brand in het bed, matras en dekbed geblust. De 34-jarige bewoner kon geen oorzaak aangeven voor de brand. Wel heeft net voor de brand een 10-jarige buurjongen in de buurt van de slaapkamer sterretjes vuurwerk afgestoken. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Een mogelijk verband wordt onderzocht.

Leeuwarden: diefstal uit auto
Vrijdagavond stond de auto van een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden geparkeerd op het Oldehoofsterkerkhof. Toen ze bij de auto terugkwam bleken beide sloten van de auto vernield en stond een deur open. De tas van een 19-jarige inwoonster van Eaterein bleek te zijn gestolen. Hierin zaten o.a. twee andere tassen, twee bankpassen, een portemonnee en een gsm. De vrouw uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Sint Jacobiparochie: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.10 uur werd een 28-jarige automobilist uit Sint Jacobiparochie gecontroleerd op de Dooitzen de Bildtstraat. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 465 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Harlingen: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Zaterdag omstreeks 01.10 uur werd een 36-jarige automobilist uit Harlingen gecontroleerd op de Heiligeweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 670 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur, tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.25 uur werd een 23-jarige automobilist uit Lemmer gecontroleerd op het Van Knobelsdorffplein. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 515 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Berlikum: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.50 uur werd een 22-jarige automobilist uit Oudebildtzijl gecontroleerd op de Bitgumerdyk. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 360 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Ee: rijden onder invloed, negeren stopteken, ongeval, rijbewijs ingevorderd
Zaterdag omstreeks 01.40 uur reed een 24-jarige inwoner van Ee over de Grienwei. Toen de politie de automobilist een stopteken gaf, minderde deze even vaart, maar ging er daarna, met gedoofde lichten, vandoor. Om de tegenliggers te waarschuwen ontstak de politiewagen de blauwe zwaailichten. In de Uniastrjitte in Ee bleek de auto in een slip geraakt te zijn, waardoor het voertuig een halve slag draaide. Hierbij raakte de 24-jarige inwoner van Ee met zijn trekhaak de bumper van de auto van een 34-jarige inwoner van Engwierum. Hierop is de inwoner van Ee aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar blies hij 405 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd, omdat door het rijgedrag van de betrokkene de verkeersveiligheid ernstig in gevaar is gebracht.

Leeuwarden: inbraak woning
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een woning aan de Fruitstraat. Men kwam binnen via de achterzijde. Ontvreemd werden o.a. een video, een playstation, een gsm en een sporttas. Aangifte wordt gedaan door een 30-jarige inwoner van Leewarden.

Dokkum: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.10 uur werd een 31-jarige automobilist uit Dokkum gecontroleerd op de Stationsweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 365 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Witmarsum: receratiewoning in brand
Zaterdag omstreeks 01.35 kreeg de politie een melding dat een recreatiewoning aan de Molenweg in brand stond. Het bleek te gaan om een gasexplosie. Bij de brandende gaskachel is waarschijnlijk een lek ontstaan. Een behoorlijke explosie en een korte hevige brand waren het gevolg. Het dak achter is volledig ontzet, een aantal dakpannen vloog van het dak af en ook een gedeelte van de dakgoot is gesneuveld. Overburen hebben de explosie gemeld. De brandweer, die snel ter plaatse was, heeft de brand geblust. Er waren geen personen in de woning aanwezig. De eigenaar woont in Duivendrecht.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd, aanhouding mede-inzittende
Zaterdag omstreeks 03.30 uur werd een 21-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op het Ruiterskwartier. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 650 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur, tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. De inzittende, een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, wilde beslist mee naar het bureau. Dit was mogelijk, maar dan wel op eigen gelegenheid. Nadat hem enkele malen werd verzocht zich te verwijderen, waaraan de man niet voldeed, werd hij aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering.

Leeuwarden: mishandeling
Zaterdag omstreeks 05.00 uur kregen een 23-jarige inwoner van Leeuwarden en een 27-jarige inwoner van Peins woorden in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad. Een onbekend gebleven iemand stak hierop met een bierglas richting de Leeuwarder. Deze ontweek het glas, geraakt werd echter een 26-jarige inwoner van Leeuwarden. Het slachtoffer, dat aangifte zal doen, is geraakt onder het rechteroog en is gehecht in het MCL-zuid. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Drachten: diefstal personenwagen
In de nacht van vrijdag op zaterdag is een rode Ford Escort 1.4.i, met het kenteken ZT 32 HZ, gestolen uit de Tjaarda. Aangifte is gedaan door een 47-jarige inwoner van Drachten.

Heerenveen: diefstal auto
Zaterdag omstreeks 11.00 laat een 72-jarige automobilist uit Rotstergaast even zijn auto onbeheerd en niet afgesloten achter op de Herenwal. Ook de sleutels zitten nog in het slot. Als de man even later terugkomt, is de auto, een Mercedes bestelwagen (200td-i) met het kenteken BY 61 PL gestolen. De man heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272