Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


Voorontwerp bestemmingsplan Frederikspark

Vanwege de uitbreidingsplannen voor het provinciehuis en de aanwijzing van het Frederikspark als Rijksmonument, is een nieuw bestemmingsplan voor het Frederikspark in voorbereiding.

Voor de uitbreiding van het provinciehuis zijn de ontwerptekeningen inmiddels bekend. In de nieuwbouwplannen zal een aantal twintigste eeuwse gebouwen worden gesloopt. Een deel van de nieuwe bebouwing wordt 'op poten' gezet, waardoor het Fredrikspark en de griffietuin in elkaar kunnen overvloeien. Op deze wijze wordt de oorspronkelijke parkopzet van landschapsarchitect Zocher verder uitgevoerd. Ook wordt zo een bijdrage geleverd aan instandhouding en verbetering van de monumentale waarden van het Frederikspark. Naast de bescherming van de monumentale waarden zijn er ook ontwikkelingsmogelijkheden voor het Frederikspark. Zo is er extra bebouwing mogelijk in de vorm van twee nieuwbouwvilla's. De villa's zijn zorgvuldig ingepast in het park en maken het beeld compleet.

Het voorontwerp wordt voor advies voorgelegd aan de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling. Aansluitend wordt het wettelijk vooroverleg gestart. De inspraakprocedure start met het oog op de kerstperiode pas begin januari 2002.