Hortus botanicus Leiden

Zondagwandeling 9 december 2001
Langs wintergroene bomen, struiken en planten in de Leidse Hortus

Veel mensen zien op tegen de winter. Kale bomen, donkere dagen, nergens een bloem te bekennen. Dat valt allemaal nog wel mee, de winter is zo kaal nog niet. Een flink aantal bomen en struiken behouden hun blad in de winter. Denk maar aan Rhododendron, hulst, Taxus, coniferen, dennebomen, Buxus. De lijst wordt alsmaar langer als je even bewust om je heen kijkt in de natuur en in stadstuinen. Bomen en planten die hun blad niet verliezen moeten echter wel speciale maatregelen nemen om de winter te kunnen overleven. Al die blaadjes zijn gevuld met water en voedingsstoffen en zorgen ook voor zuurstofuitwisseling. Wanneer het vriest zou een wintergroene plant een enorm zware lading ijsblaadjes dragen waardoor takken onder het gewicht zouden kunnen bezwijken. Hoe voorkomt een boom dat hij bevriest? Welke tactieken garanderen dat hij in het voorjaar weer kan beginnen aan een nieuw jaar van groeien en bloeien en zaden maken?

Tijdens de zondagwandeling van 9 december neemt mevr. Stans Eikelenboom u mee langs een wintergroene ontdekkingstocht in de Leidse Hortus. De geheimen van het overleven in de winter zullen opgehelderd worden. Al wandelende hoort u ook een aantal tips om uw eigen tuin wat meer (wintergroene) kleur te geven.

Zondagwandeling langs wintergroene bomen, struiken en planten in de Leidse Hortus

Waar
Hortus botanicus Leiden - Rapenburg 73 - Leiden

Wanneer
Zondag 9 december 2001

Tijd
12.00 uur

Kosten
fl 10,- incl. entree, begeleiding en koffie/thee

Informatie
071 - 527 7249

Aan de redactie:
Voor informatie over de zondagwandeling van 9 december kunt u contact opnemen met: Stans van der Veen, Hortus botanicus Leiden 071 ­ 5275144/veen@hortus.leidnuniv.nl

Stans van der Veen
Hortus botanicus Leiden/Publiek en Informatie
Leiden, 29 november 2001