Ingezonden persbericht


Persbericht 9 december 2001

Zwangerschapverlof voor Schol gevraagd
Met reactie Albert Heijn

Stichting De Noordzee vraagt om een 'zwangerschapsverlof' voor de schol. Vanaf maandag 10 december verspreidt de milieuorganisatie een ludieke kaart met daarop een oproep aan de Nederlandse vissers om de komende maanden zo min mogelijk op schol te vissen.

Met de kaart, die wordt verspreid via visafslagen langs de kust, probeert Stichting De Noordzee de initiatieven van vissers voor een stilligperiode te ondersteunen. Al bijna twintig jaar praten de vissers over plannen om minder te vissen in de periode dat de schol 'kuitziek' is. In november hebben vissers voor het eerst een gezamenlijk akkoord bereikt om tussen januari en maart 2002 minder te vissen. De milieuorganisatie vindt dit een verstandig besluit en een stap in de goede richting.

Voor veel vis in de Noordzee, zoals de schol, zijn de eerste maanden van het jaar belangrijk om voor nakomelingen te zorgen. Door tijdens deze zogenaamde 'kuitzieke' periode minder te vissen kan de schol zich ongestoord voortplanten. Verminderde visserijdruk in deze periode is belangrijk voor een groter visbestand in de toekomst. Dit is van belang voor een gezond ecosysteem en heeft uiteindelijk ook economische voordelen voor vissers.

'Minder vissen op schol tijdens de kuitzieke periode is een goed voorbeeld dat economie en ecologie goed samen kunnen' aldus woordvoerder M.Langendijk van Stichting De Noordzee.

In een reactie heeft grootgrossier Albert Heijn maandag 10 december laten weten het initiatief van de vissers en van SDN te ondersteunen. Vanaf week 3 tot eind april zullen er geen verse scholproducten in de schappen van Neerlands grootste kruidenier liggen. AH communiceert hierover via haar eigen consumentenuitgave 'Allerhande'. Maar ook op de banieren in de AH-filialen zal er gewezen worden op het ontbreken van schol en scholproducten. Stichting De Noordzee hoopt dat ook andere supermarkten en handelaren dit voorbeeld zullen volgen.

Noot aan de redactie:

* Mag de Schol met Zwangerschapsverlof? Is als .jpg bestand beschikbaar

* Inlichtingen over deze en andere issues gerelateerd aan visserij bij Christien Absil (projectleider visserij) en Michel Langendijk (woordvoerder) 030 - 2340016

Stichting De Noordzee / North Sea Foundation Drieharingstraat 25, 3511 BH Utrecht telefoon: 030-2340016, fax: 030-2302830, email: info@noordzee.nl lid Stichting Waterpakt, Participant organisation Seas at Risk