Ingezonden persbericht

Persbericht
9 december 2001

Zwangerschapverlof voor Schol gevraagd

Stichting De Noordzee vraagt om een 'zwangerschapsverlof' voor de schol. Vanaf maandag 10 december verspreidt de milieuorganisatie een ludieke kaart (zie bijgevoegde .jpg) met een oproep aan de Nederlandse vissers om de komende maanden zo min mogelijk op schol te vissen.

Met de kaart, die wordt verspreid via visafslagen langs de kust, probeert Stichting De Noordzee de initiatieven van vissers voor een stilligperiode te ondersteunen. Al bijna twintig jaar praten de vissers over plannen om minder te vissen in de periode dat de schol 'kuitziek' is. In november hebben vissers voor het eerst een gezamenlijk akkoord bereikt om tussen januari en maart 2002 minder te vissen. De milieuorganisatie vindt dit een verstandig besluit en een stap in de goede richting.

Voor veel vis in de Noordzee, zoals de schol, zijn de eerste maanden van het jaar belangrijk om voor nakomelingen te zorgen. Door tijdens deze zogenaamde 'kuitzieke' periode minder te vissen kan de schol zich ongestoord voortplanten. Verminderde visserijdruk in deze periode is belangrijk voor een groter visbestand in de toekomst. Dit is van belang voor een gezond ecosysteem en heeft uiteindelijk ook economische voordelen voor vissers.

'Minder vissen op schol tijdens de kuitzieke periode is een goed voorbeeld dat economie en ecologie goed samen kunnen' aldus woordvoerder M.Langendijk van Stichting De Noordzee.

Bijlage: Mag de Schol met Zwangerschapsverlof? (Kaart als .jpg). Vrije plaatsing onder vermelding bron: Stichting De Noordzee