Politiebericht Venlo 9-12-2001
Mediabericht 9 december (14.30 uur / Gijzeling)

VENLO Gijzeling succesvol beëindigd

VENLO In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie Limburg-Noord de gijzeling van een 43-jarige Poolse man met succes beëindigd. Er zijn in totaal vijf personen aangehouden. De man werd vrijdagavond door vier onbekende mannen tegen zijn wil meegenomen vanaf zijn verblijfsplaats in Helden. Vervolgens onderhielden de verdachten telefonisch contact met de vriendin van het slachtoffer, een 48-jarige Poolse vrouw. De gijzelnemers eisten dat de vriendin zaterdag een aanzienlijk geldbedrag zou overhandigen in ruil voor haar vriend. De gijzeling heeft ruim 24 uur geduurd.

Dankzij intensief onderzoek van ongeveer 70 politiemensen waaronder diverse specialistische ondersteuningseenheden kon de gijzeling in de nacht van zaterdag op zondag net na middernacht worden beëindigd. Het slachtoffer werd aangetroffen in een auto die geparkeerd stond in de Blerickse wijk De Klingerberg. De man werd in de auto bewaakt door een 35-jarige Poolse man die in het bezit was van een vuurwapen. De Poolse man (zonder vaste woon- of verblijfplaats) is door het arrestatieteam aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het slachtoffer was lichtgewond in zijn gezicht. Hij is op de eerste hulp van het ziekenhuis behandeld.

Vijf verdachten

Tegelijkertijd met het bevrijden van het slachtoffer heeft de politie in een hotel in Venlo drie andere Poolse verdachten aangehouden. Twee mannen zijn 28 jaar en van de derde is de leeftijd op dit moment nog niet bekend. Deze mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de gijzeling. Een 21-jarige Venlonaar is in zijn woning in de Blerickse wijk Klingerberg door de politie aangehouden. Ook deze vijfde verdachte is overgebracht naar het politiebureau. Op dit moment is nog niet duidelijk wat het motief was voor de gijzeling. Nader onderzoek zal het antwoord op deze vraag moeten leveren. De vijf verdachten worden dinsdag voorgeleid aan de rechter commissaris.

Telefonisch contact

Vrijdagavond omstreeks 21.00 uur reed een auto het terrein op van een boerderijcamping aan het Bovensbos in Helden. Het 43-jarige slachtoffer verbleef er samen met zijn 48-jarige vriendin. De 43-jarige man liep naar buiten om de onbekende bezoekers te woord te staan. Op dat moment brak er een vechtpartij uit waarbij het slachtoffer door de vier inzittenden van de auto met geweld in de auto werd geduwd en de auto vervolgens vertrok. Na enige tijd namen de ontvoerders telefonisch contact op met de vriendin van het slachtoffer en eisten een aanzienlijk geldbedrag in ruil voor zijn vrijlating. Zij dreigden met ernstig geweld tegen het slachtoffer als er niet aan hun eis zou worden voldaan. In de loop van de gijzeling hebben de gijzelnemers alsook het slachtoffer enkele keren telefonisch contact gehad met de vriendin. Toen tijdens het onderzoek werd vastgesteld waar het slachtoffer zich vermoedelijk bevond is hij door een arrestatieteam bevrijd. Op dit moment wordt het onderzoek voortgezet met ongeveer twintig politiemensen.