Ministerie van Justitie

07.11.01

Project GSM-bom politie Amsterdam genomineerd voor Europese preventieprijs

Het Project GSM-bom van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland is door de jury van de Hein-Roethofprijs genomineerd voor de de European Crime Prevention Award. Op 10 december dit jaar wordt in Utrecht voor de vijfde maal een geldprijs van 10.000 Euro uitgereikt aan het beste Europese preventieproject. De andere genomineerden zijn afkomstig uit België, Groot-Britannië, Zweden, Denemarken en Frankrijk.

Het GSM-bomproject

Het aantal gevallen van straatroof in de politieregio Amsterdam-Amstelland liet sinds oktober 2000 een alarmerend stijgende tendens laten zien. In januari 2001 werden er 453 aangiften van straatroof opgenomen tegen 242 in januari 2000. Bij driekwart van de straatroven ging het om een GSM. Om dit een halt toe te roepen was een projectmatige aanpak met een combinatie van toezicht, repressieve aanpak en preventie gewenst. Het onaantrekkelijk maken van de GSM als roofobject is de hoofddoelstelling van het project. Bovendien moeten potentiële slachtoffers zich bewust gaan worden van een verhoogd risico op diefstal bij GSM-gebruik in het openbaar; potentiële daders moeten doorkrijgen dat GSM-diefstal niet meer lonend is; potentiële daders (scholieren) dienen op de hoogte te zijn van de ernst en strafrechtelijke afdoening van het delict straatroof en potentiële medeplichtigheid aan GSM-diefstal worden ontmoedigd. Na de aangifte van diefstal wordt het GSM-nummer (06-nummer) door de politie zo snel mogelijk op Internet geplaatst waarna de gestolen telefoon constant berichten krijgt in de trant van: 'Deze GSM is gestolen. Kopen of verkopen is strafbaar. Lever deze GSM bij de politie in'. De interval tussen de SMS-berichten werd op drie minuten ingesteld. Hierdoor wordt de GSM voor normaal gebruik onbruikbaar. Het uitzetten genereert bij toestellen waar een pincode is ingevoerd automatisch een blokkade; er kan met het toestel niet meer worden gebeld, de buit is waardeloos.

Vrijwel direct na de start daalde het aantal aangiften straatroof met gemiddeld tien per dag. Het aandeel GSM als buit daalde van 75 % naar ongeveer 30 %. Het aandeel jeugdige daders was voor de start ongeveer 80 %, in april is dat aantal al gezakt naar onder de 50 %.

Oordeel van de Nederlandse jury

De mobiele telefoon duikt de afgelopen jaren steeds veelvuldiger op in het straatbeeld van Nederland en is daarmee een aantrekkelijk object geworden voor overvallers. En dat moest worden tegengehouden, aldus de Amsterdamse bedenkers van het project GSM-bom. De jury is zeer te spreken over de originele aanpak van straatroof van mobiele telefoons. Een project met duidelijke doelen en resultaten, preventieve en voorlichtende kanten. Tegelijk worden opsporing en vervolging niet vergeten. De GSM-bom blijkt vooralsnog, gezien de resultaten in korte tijd, een uiterst origineel, effectief en redelijk simpel toepasbaar middel om de mobiele telefoon onaantrekkelijk te maken als buit, niet alleen in Amsterdam, maar ook daarbuiten.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 08-11-2001