Productschap Tuinbouw

Bedrijfsleven wil niet dat toezichthouder DTe verzelfstandigt

Het energie-intensieve bedrijfsleven en de aardgashandel doen een dringend beroep op de Tweede Kamer om af te zien van de voorgenomen verzelfstandiging van de Dienst Toezicht energie (DTe). Ze vinden dat de toezichthouder op tal van onderdelen niet goed functioneert. Ook de invloed van de minister van Economische Zaken op de DTe is volgens het bedrijfsleven en de aardgashandel een reden om de verzelfstandiging niet door te zetten.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven Productschap Tuinbouw, LTO-Nederland, FME-CWM (werkgeversorganisatie voor de metaal-elektro), VEMW (grootverbruikers), VNCI (vereniging chemische industrie) en VOEG (vereniging gashandelaren) dat de positie van DTe nog verder verzwakt als de toezichthouder verzelfstandigd wordt. De organisaties stellen dat Gasunie zich nog altijd niet aan de wettelijke voorschriften houdt met betrekking tot de transporttarieven van het gas zoals die zijn vastgelegd in de Gaswet. De DTe heeft tot nu toe nagelaten hier tegen op te treden. Gasunie is zelfs een gerechtelijke procedure gestart tegen de DTe-richtlijnen die aangeven dat de tarieven op een economische grondslag gebaseerd moeten zijn.

Verder speelt de minister van Economische Zaken een dubieuze rol. In de procedure tussen DTe en Gasunie kiest de minister partij voor de laatste; oftewel voor de monopolist van de leidingen in Nederland. Hierover zijn de briefschrijvers verbijsterd. Ten eerste is DTe een onderdeel van Economische Zaken en daarnaast is in de Gaswet geregeld dat de minister zich niet mag bemoeien met de inhoud van de Richtlijnen. Het vermoeden van de organisaties bestaat dan ook dat de minister invloed blijft uitoefenen op de DTe ook als de toezichthouder verzelfstandigd is. Alleen is de minister na de toekenning van een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) van DTe hier door de Tweede Kamer niet meer op aan te spreken. Op 10 december aanstaande staat het wetsvoorstel op de rol in de Kamer.