Ingezonden persbericht

Ruim zestig mensen deden zondagavond in Amsterdam mee aan een demonstratieve fakkeltocht van het standbeeld 'de dokwerker' naar het Amerikaans consulaat. De tocht werd gelopen om te herdenken dat het op negen december 2001 precies 20 jaar geleden is dat Mumia Abu-Jamal werd neergeschoten en gearresteerd.

Na een showproces in Philadelphia in 1982, werd Abu-Jamal ter dood veroordeeld voor het neerschieten van een agent, terwijl er vele bewijzen zijn dat Abu-Jamal niet de schutter was en dat de politie in deze zaak volkomen buiten zijn boekje is gegaan (voor meer info zie link beneden). Het verleden van Abu-Jamal als politiek activist werd gebruikt om de jury ervan te overtuigen dat hij de doodstraf verdiende en dat geeft Abu-Jamal de twijfelachtige eer Amerika's enige politieke gevangene in een dodencel te zijn.

De demonstranten riepen leuzen tegen de doodstraf en voor de vrijlating van Abu-Jamal. Een van de organisatioren vertelde dat de dokwerker was gekozen als startpunt omdat het standbeeld symbool staat voor verzet tegen facisme en racisme. Zowel de organisatie (Mumia Steungroep Amsterdam) als de politie waren erg tevreden over het verloop van de demonstratie.

Informatie van Amnesty International over Mumia Abu-Jamal: http://web.amnesty.org/catalog.nsf/SearchResults?SearchDomain&Query=(Abu-Jamal)& SearchOrder=1&SearchWV=TRUE&SearchThesaurus=FALSE&SearchFuzzy=FALSE&Start=1&Coun t=20&SearchEntry=ResultEntry

Mumia Steungroep Amsterdam
Postbus 15727
1001NE Amsterdam
pers: 06-12654521

mumia@dds.nl
www.mumia.dds.nl