Ingezonden persbericht


Persbericht

Bijzonder transport trekt donderdag van Nieuw-Amsterdam naar Barger Compascuum

Trekschuit van Van Gogh wordt luchtschip

De trekschuit van Vincent Van Gogh in Nieuw Amsterdam, de Johannes Veldkamp, wordt tijdelijk een luchtschip. De luchtreis van het schip, hangend tussen twee reusachtige mobiele kranen, is het begin van het transport van de honderd jaar oude boot van Nieuw-Amsterdam naar de scheepswerf in het Veenpark in Barger Compascuum. Op de inmiddels vrijwel gereed gekomen 19e eeuwse scheepshelling wordt het schip in oude luister hersteld. Dit gebeurt in het kader van een als werkervarings- en opleidingsproject voor een groep langdurig werklozen via de gemeentelijke organisatie CBB Netwerk.

De groep, voornamelijk jongeren, heeft in de afgelopen maanden de scheepshelling in het Veenpark in zodanige staat gebracht dat de trekschuit van Van Gogh er een plaats kan krijgen om te worden gerestaureerd. De verwachting is dat zeker een jaar nodig is om het schip in oude luister te herstellen, alvorens de boot weer in de vaart kan worden genomen bij het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam. De trekschuit is een belangrijk onderdeel van het totale project van de Stichting Van Gogh & Drenthe, rond het Van Gogh Huis te Nieuw-Amsterdam.

Het kraan- en speciaaltranportbedrijf Lubbers Logistiek uit Schoonebeek verwacht met het uit het water takelen van de trekschuit bij het van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam op donderdag 13 december, s morgens rond de klok van 09.00 uur te kunnen beginnen.

Twee telescoopkranen hijsen het schip dan uit de Verlengde Hoogeveense Vaart op een speciale oplegger, waarna het extra brede en lange transport dwars door het dorp onderweg gaat naar het Veenpark in Barger Compacuum.

De restauratie van de trekschuit gebeurt onder het toeziend oog van en speciale projectgroep van de Stichting van Gogh & Drenthe, onder voorzitterschap van de heer ir. W. Tonnis, oud directeur van het voormalige waterschap Bargerbeek en ambassadeur van de Stichting Van Gogh & Drenthe. Verder hebben zitting de heer H. Kranenborg, (scheeps)architect uit Coevorden, de heer A. Buursema, bouwondernemer, J. Talsma, werfeigenaar te Wartena en B. de Weyer, projectleider van

CBB Netwerk.

Het kraan- en speciaaltransportbedrijf Lubbers Logistiek verzorgt het transport van de trekschuit geheel om niet.