Arcadis

PERSBERICHT

ARCADIS NV
Utrechtseweg 68
Postbus 33
6800 LE Arnhem
Tel 026 3778 292
Fax 026 4438 381
www.arcadis.nl

BusinessUnit

FaxStartArnhem, 10 december 2001

ARCADIS ONTWIKKELT STILLER, DUURZAMER EN MILIEUVRIENDELIJK MODULAIR WEGDEK

ARCADIS heeft samen met Betonson en Heijmans een nieuw wegconcept bedacht dat stiller en duurzamer is dan huidige wegen. Daarnaast is de nieuwe weg milieuvriendelijk omdat het gebruik van strooizout overbodig wordt. Door uit te gaan van een modulair prefab concept kan met dit systeem 100 meter weg per uur worden vervangen. Op 11 december 2001 zal een proefproject met het nieuwe systeem bij de A50 in de omgeving van Apeldoorn worden geopend. Het nieuwe product zal door de drie partijen onder de naam MODIESLAB © (Modulair - Intelligent - Energiek - Slab = engels voor plaat) op de markt worden gebracht. Hiertoe is door de ondernemingen inmiddels het samenwerkingsverband MODIESLAB © v.o.f. opgericht. Naast toepassing in de wegenbouw, is het concept ook goed bruikbaar voor andere situaties waar snel nieuw wegdek moet kunnen worden vervangen, zoals bijvoorbeeld voor start- en landingsbanen op vliegvelden.

MODIESLAB © is ontwikkeld in het kader van een prijsvraag "Wegen naar de Toekomst" die door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat is uitgeschreven. Omdat het idee als één van de vier winnende concepten in de categorie "Modulair Wegdek" uit de bus kwam, ontstond de mogelijkheid voor het nu gerealiseerde proefproject.

Meerdere lagen voor verschillende functies

MODIESLAB © is een modulair prefab wegenbouwsysteem. De MODIESLAB © -platen zijn opgebouwd uit verschillende lagen. De bovenste laag is een geluidsreducerende toplaag van "Zeer Open Beton" waardoor hemelwater snel kan worden afgevoerd. Omdat gekozen is voor beton is de levensduur veel langer dan bij conventionele technieken, terwijl gedurende die periode veel minder onderhoud nodig is. Bijzonder is dat de geluidsreducering per rijbaan verschilt door de laagdikte van het zeer open beton. Op de rechterrijstrook is dit afgestemd op de geluidsproductie door vrachtwagens, terwijl op de linkerbanen juist de geluidsproductie door personenwagens bestreden wordt.

Onder deze laag bevinden zich drainbuizen voor afwatering. Deze buizen kunnen tevens worden benut om de open lagen bij eventuele vervuiling vanaf de zijkant van de weg te reinigen. Verder is hierin ruimte voor alle intelligente functies zoals detectering en signalering.

Hieronder wordt in de volgende laag het door ARCADIS ontwikkelde WinnerWay©-concept ingebracht, een systeem van leidingen dat het mogelijk maakt de plaat in de zomer te koelen en in de winter met de opgevangen en opgeslagen warmte weer te verwarmen. Hiermee kan de weg sneeuw- en ijsvrij worden gehouden zonder milieuonvriendelijke strooizouten. Bovendien blijft de wegtemperatuur zo het gehele jaar gelijk zodat geen voegbewegingen ontstaan en de kwaliteit langer behouden blijft. Afhankelijk van de ligging kan de gewonnen en opgeslagen duurzame energie ook gebruikt worden voor de warmte- en koudevoorziening van woningen en gebouwen. Hieronder bevind zich de draagconstructie van gewapend beton.

Eenvoudige en snelle aanleg

Doordat de platen wegbreed kunnen worden aangebracht, wordt een snelle realisatie van wegen mogelijk. De dwarsplaten onder de voegen bieden ondersteuning ter plekke van de voeg. De platen worden hierop met speciale bevestigingstechnieken vastgezet zodat ze zowel horizontaal als verticaal geen kant op kunnen. Bovendien bevind zich hier nog een nastelmogelijkheid om optredende hoogteverschillen te corrigeren. Palen worden toegepast in zettingsgevoelige gebieden maar blijken ook in andere gebieden een goed alternatief voor funderingen (snelheid van aanleg).

Rijkswaterstaat zal het bij de A50 gerealiseerde proefproject een jaar lang monitoren. Naast geluidsmetingen zal de duurzaamheid van het oppervlak worden bekeken en zal er een proef worden gedaan met het (snel) verwisselen van platen De ervaringen bij de aanleg van het proefproject hebben aangetoond dat de realisatie van het wegdek van de toekomst nu reeds mogelijk is.

ARCADIS is een toonaangevende dienstverlenende kennisorganisatie, wereldwijd werkzaam op de terreinen infrastructuur, gebouwen, milieu en communications. Wij nemen verantwoordelijkheid voor projecten en programma's van idee, via implementatie tot exploitatie. Centraal in onze integrale aanpak staat de meerwaarde voor onze opdrachtgevers. ARCADIS telt 8000 medewerkers, die met elkaar een jaarlijkse omzet van EUR 800 miljoen genereren. We zijn resultaatgericht, investeren voortdurend in onze kennis en vaardigheden, zodat we opdrachtgevers maximale waarde kunnen bieden in de vorm van haalbare oplossingen die bijdragen aan hun succes.