ERNST AND YOUNG

Ernst & Young ingenomen met resultaten 2000-2001


- Bestuursvoorzitter trots op cijfers

- Holland Van Gijzen Advocaten en Notarissen snelste groeier
- Jaaroverzicht in 'journalistiek' jasje

- Ernst & Young Nederland doet het goed in internationale vergelijking

ERNST & YOUNG INGENOMEN MET RESULTATEN

Bestuursvoorzitter Jan den Hartog van Ernst & Young spreekt van 'cijfers om trots op te zijn'. In het afgelopen boekjaar (1 juli 2000 t/m 30 juni 2001) kwam de accountants- en adviesorganisatie met 12,5% groei ten opzichte van het eerdere jaar uit op een omzet van 1.349 miljoen gulden. Daarmee scoort Ernst & Young in Nederland fors hoger dan de wereldwijde Ernst & Young-organisatie, die een groeipercentage van 7,2% realiseerde. Het is de eerste keer dat de balans kon worden opgemaakt zonder de bijdrage van de managementconsultants, die in mei 2000 vertrokken naar Cap Gemini. Grootste groeier in de 'Ernst & Young-familie' was het advocaten- en notarissenkantoor Holland Van Gijzen, dat een strategische alliantie heeft met Ernst & Young Belastingadviseurs. Met een omzet van 79 miljoen gulden kwamen zij uit op een groei van 55,6%. De resultaten worden dit jaar gepresenteerd in de vorm van een 'journalistiek magazine', waarin interviews, columns en opiniebijdragen zijn opgenomen.

Ernst & Young is in Nederland overgegaan op een nieuw boekjaar, in aansluiting bij de verslagperiode die onder meer in de Verenigde Staten wordt aangehouden. Bovendien wordt in het nieuwe 'Jaaroverzicht' meer openheid van zaken gegeven over verschillende financiële gegevens dan in eerdere jaren. Zo valt te lezen dat het resultaat uitkwam op 111 miljoen gulden, een stijging ten opzichte van een jaar eerder met 2,9%. De accountants tekenden voor 696 miljoen omzet en droegen daarmee bij aan iets meer dan de helft van de totale omzet. Met een groeipercentage van 12,5% liepen de accountants in lijn met de gemiddelde omzetgroei. Bij de belastingadviseurs was er sprake van een geringere groei: 8,8%. De medewerkers van corporate finance behaalden een groei van 21,6%.

Holland Van Gijzen
De grootste groei kwam van Holland Van Gijzen Advocaten en Notarissen. Vorig jaar werd Holland Van Gijzen in 'De Stand van de Advocatuur' (uitg. KSU) al uitgeroepen tot de snelste groeier onder Nederlandse advocaten-kantoren over de laatste vijf jaar en die groei zet zich onverminderd voort. Dat is des te opvallender omdat het gaat om autonome groei en geen toename door bijvoorbeeld de overname van andere advocatenkantoren. Inmiddels heeft Holland Van Gijzen dan ook een vaste plek veroverd als top-tien kantoor.

Man-vrouw verhouding
De totale personele omvang van Ernst & Young, zonder Holland Van Gijzen, komt uit op 5.251 medewerkers. Daarmee is er slechts sprake van een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder. Ook in de man-vrouw verhouding (58% - 42%) en de gemiddelde leeftijd (33,4 jaar) trad nauwelijks mutatie op. Grote personele verschuivingen waren wel te zien bij Holland Van Gijzen, dat na 27% groei nu 319 medewerkers telt. Opvallend is ook dat de man-vrouw verhouding bij de advocaten en notarissen met 59% vrouwen spiegelbeeldig is aan dat van Ernst & Young.

Ernst & Young wereldwijd
De prestaties van Ernst & Young in Nederland tekenen positief af ten opzichte van de wereldwijde resultaten van Ernst & Young. In het afgelopen boekjaar realiseerde Ernst & Young internationaal een omzet van 9,9 miljard US dollar - een stijging van 7,2%. De grootste groei was wereldwijd te zien bij corporate finance (18,7%). De accountancytak groeide met 5,3% en de combinatie van fiscale en juridische advisering kwam uit op een toename in de omzet met 8,8%. België, Frankrijk, Duitsland, India en China waren de koplopers in omzetgroei en kwamen uit op percentages boven de twintig procent. De Amerikaanse regio (VS, Canada en Latijns Amerika) liet een omzetgroei van 8,3% zien.

Afscheid consultants
Nog steeds is Ernst & Young de enige onder de grote accountantskantoren (de zogeheten 'Big Five') die besloten heeft tot een volledig afscheid van de activiteiten op het gebied van management- en IT-consultancy. Gezien de bovengemiddelde bijdrage die de consultants vroeger leverden aan de totale omzet (in 1999 22% groei ten opzichte van de gemiddelde groei van 15,8%) was de verwachting dat het vertrek van Ernst & Young Consulting negatieve gevolgen kon hebben voor de groei. In de periode 2000-2001 is daar evenwel niets van gebleken en kwam Ernst & Young uit op een vergelijkbaar of beter resultaat dan de andere Big Five-kantoren. In het licht van de huidige economische ontwikkelingen, die met name voor consultancyfirma's negatieve gevolgen hebben, zou Ernst & Young zelfs op voorsprong kunnen komen.

'Trusted business advisor'
Door het vertrek van de consultants heeft Ernst & Young de jarenlange strategie van de verbreding van de dienstverlening naar nieuwe disciplines, volgens het zogenaamde 'one stop shopping'-model, losgelaten. De strategie van het 'nieuwe' Ernst & Young wordt bepaald door een duidelijke focus op het zijn van een 'trusted business advisor', met vooral aandacht voor de financiële prestaties van organisaties. Accountancy, belastingadvies, corporate finance en juridische dienstverlening zijn daarbij de bepalende 'takken van sport'. Bovendien vormt het proces van wereldwijde integratie van de nationale lidfirma's van Ernst & Young, teneinde te komen tot een 'global practice', een van de speerpunten in de strategie van Ernst & Young.

Onafhankelijkheid
De economische recessie en de wereldwijde discussie over onafhankelijkheid behoren tot de belangrijkste 'externe' ontwikkelingen. De economische terugval leidt er toe dat de dienstverlening zich meer richt op het ondersteunen van bedrijven om door het huidige slechte economische klimaat heen te komen en de financiële prestaties te verbeteren. De gevolgen van de aanslagen op 11 september laten daarbij duidelijke sporen na, vooral voor de financiële sector, de vliegtuigindustrie en de toeristische branche. De nieuwe regelgeving in diverse landen die neigt naar beperkingen in de combinatie van accountantscontrole en adviesdiensten bij controlecliënten blijft vooralsnog zonder grote gevolgen voor Ernst & Young. Er groeit wereldwijde consensus over een 'ja, tenzij'-richtlijn: adviesdiensten bij controlecliënten mogen, tenzij deze evident leiden tot twijfel aan de onafhankelijkheid van de accountantscontrole vanwege de grote commerciële belangen die zijn gemoeid met adviesdiensten bij dezelfde cliënten. Bestuursvoorzitter Jan den Hartog hoopt wel dat de komende discussie in het Nederlandse parlement over nieuwe accountantswetgeving aan blijft sluiten bij de ontwikkelingen binnen de Europese Unie. 'In het onlangs gepubliceerde kabinetsstandpunt lijkt het Nederlandse kabinet op een aantal punten uit de pas van Europa te willen lopen en dat lijkt ons geen goede zaak. De globalisering van de economie en de wenselijkheid van harmonisatie van wet- en regelgeving binnen Europa maken het ongewenst wanneer Nederland zich isoleert van grensoverschrijdende ontwikkelingen. Nederland kan het zich niet veroorloven om een eiland te worden.'

Jaaroverzicht
Het Jaaroverzicht is dit jaar in een nieuw jasje gestoken. 'Noblesse oblige', want als accountantskantoor wil Ernst & Young voorop lopen in het zoeken naar eigentijdse vormgevingen van de verslaggeving over de geleverde prestaties. Aan de hand van o.a. interviews, opiniebijdragen, overzichtsartikelen en colums passeren de voor Ernst & Young belang-rijkste thema's de revue. Ernst & Young'ers maar ook (kritische) buitenstaanders leverden een bijdrage aan dit journalistieke magazine. Zo bevat het Jaaroverzicht een discussie tussen Kees Storm (Aegon), Rik Hindriks (PvdA Tweede Kamerlid) en Chris Westerman (Ernst & Young) over de toekomst van de accountancy, gaan oud-CDA partijvoorzitter Marnix van Rij en VVD-voorzitter Bas Eenhoorn in gesprek over de relatie tussen politiek en bedrijfsleven en breekt arbeidsrechtspecialist Hans van Gijzen een lans voor de werknemerscommissaris.