Voedingscentrum
Mijn kind is zo druk. Komt dat door de E-nummers in snoep?
10 december
Veel mensen denken ten onrechte dat kinderen onnatuurlijk druk en
onhandelbaar worden als ze te veel snoep eten. Ze denken dat
kleurstoffen en mogelijk andere E-nummers de oorzaak zijn voor
afwijkend gedrag bij kinderen. Dit is echter zelden het geval.
Overgevoeligheidsklachten worden meestal veroorzaakt door natuurlijke
voedingsstoffen zoals melkeiwit en tarwe-eiwit (gluten).
Additieven
E-nummers zijn aanduidingen voor additieven. Additieven zijn
hulpstoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om de
eigenschappen van een product te veranderen. Voorbeelden zijn
conserveermiddelen, anti-klontermiddelen, kleurstoffen en
smaakversterkers. Voordat een additief aan levensmiddelen mag worden
toegevoegd, wordt de veiligheid van het middel uitgebreid onderzocht.
Na toelating door de Europese Gemeenschap krijgt elk additief een
zogenaamd E-nummer.
Vaak andere oorzaken
Ten onrechte worden veel kunstmatig geproduceerde additieven er vaak
van verdacht overgevoeligheid te veroorzaken. Dit is echter zelden het
geval. Natuurlijke voedingsstoffen zoals melk, eieren, noten, gluten
in tarwe en bepaalde soorten fruit geven veel vaker
overgevoeligheidsklachten.
Andere vragen over E-nummers
Ooit een antioxidant gezien?
Waarom worden E-nummers gebruikt in onze voeding?
Is het gebruik van E-nummers schadelijk voor de gezondheid?
Zijn E-nummers altijd nodig in onze voeding?
Wat is de ADI van een E-nummer?