TROS

Politie en brandweer ontvangen Het Nationale Kerstkado 2001

POLITIE EN BRANDWEER ONTVANGEN HET NATIONALE KERSTKADO 2001

Ruim 55.000 medewerkers bij de politie en 27.000 vrijwilligers en beroepskrachten van de brandweer ontvangen dit jaar Het Nationale Kerstkado. Als Kerstman verkleed heeft André van Duin dit zojuist bekend gemaakt, namens de Stichting Het Nationale Kerstkado. De politie krijgt Het Nationale Kerstkado vanwege de verantwoordelijkheid die zij draagt voor de orde, rust en criminaliteitsbestrijding in ons land. De brandweer komt in aanmerking vanwege het dikwijls gevaarlijke werk dat zij verricht, vaak op vrijwillige basis. Samen zorgen politie en brandweer voor de veiligheid en leefbaarheid in Nederland.

De Stichting Het Nationale Kerstkado heeft zich ten doel gesteld ieder jaar in de maand december een bepaalde groepering in de Nederlandse samenleving uit te kiezen die, in een maatschappij die sneller en onpersoonlijker is geworden, een extra blijk van waardering en respect van iedereen verdient. Het kado bestaat uit een feestelijke avond uit.
Medewerkers van politie en brandweer krijgen per persoon twee gratis kaartjes voor een musicalvoorstelling. Men heeft daarbij de keuze uit het bijwonen van de indrukwekkende, musical Titanic of Saturday Night Fever, het zang- en dansspektakel dat momenteel ongekend succes heeft in het Beatrix Theater te Utrecht.

De Stichting Het Nationale Kerstkado is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse SponsorBingo Loterij, TROS Omroepvereniging en Joop van den Ende Theaterproducties. Vorig jaar december werd Het Nationale Kerstkado voor het eerst uitgereikt.

Karel van Doodewaerd (bestuurslid Stichting Het Nationale Kerstkado, tevens voorzitter TROS):
'Het Nationale Kerstkado is bedoeld als een compliment en als dank voor alles wat politie en brandweer aan onze samenleving schenken. Het is een blijk van waardering en respect voor alle medewerkers, die vaak in moeilijke situaties en onder hoge werkdruk moeten presteren. '

Bestuurslid Joop van den Ende: 'De gecombineerde keuze voor politie en brandweer is niet toevallig. Ze geven hun beste krachten aan onze maatschappij, wat brede waardering, respect en vaak ook bewondering afdwingt. Maar helaas wordt dit vaak te weinig geuit en vandaar dit Nationale Kerstkado. Ook worden de gevaarlijke of emotionele omstandigheden waarin politie en brandweer werken gemakkelijk onderschat.'