Rijksuniversiteit Groningen

10 dec 2001

Nummer 187 10 december 2001

Intensieve varkenshouderij

Stress varkens niet altijd ziekmakend

Varkens hebben een robuust immuunsysteem, dat in het algemeen goed tegen stress kan. Toch zijn er een aantal specifieke omstandigheden die er toe leiden dat stress het risico van infecties vergroot. Drs. Johanna de Groot noemt onder andere het gewond raken na mengen van elkaar onbekende dieren, het onverdoofd castreren en het inspuiten van inactief virus als vaccin. De Groot: 'Veehouders doen er goed aan, die zo veel mogelijk te vermijden'. Op 21 december 2001 promoveert zij aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Aanpassing
Acute stress
Wonden
Onverdoofde castratie
Tips voor varkenshouders
Curriculum vitae
Noot voor de pers biggen.jpg (183937 bytes)

De Groot deed uitgebreid experimenteel onderzoek, bij varkens maar ook bij muizen, omdat bij die laatste dieren in relatief korte tijd veel onderzocht kan worden. Zij liet de proefdieren een vaccin tegen de ziekte van Aujeszky, een varkensziekte, inspuiten. Vervolgens stelde ze de dieren bloot aan verschillende vormen van stress. Later onderzocht ze de invloed hiervan op het immuunsysteem.

Aanpassing

Zo liet ze muizen regelmatig een paar uur in een nauwe buis opsluiten, of haalde ze weg uit een groep waarmee ze gehuisvest waren. Bij één groep muizen gebeurde dat in een voorspelbare regelmaat, een andere kreeg een onvoorspelbaar regime. Bij geen van de muizen had dit een negatief effect op het immuunsysteem; bij de groep met het regelmatige regime was het effect zelfs licht positief. Iets vergelijkbaars valt te vertellen over varkens die van jongs af aan in een klein hok zonder stro hadden gestaan. Zij vertoonden nauwelijks immunologische verschillen met varkens die in grote hokken met stro woonden. 'De immuunfunctie van verschillende dieren past zich blijkbaar aan in geval van herhaalde stress,' aldus De Groot.

Acute stress

Maar in de intensieve varkenshouderij komen ook acute stressoren voor, eenmalige gebeurtenissen waarbij gewenning niet mogelijk is. 'Ik denk aan spenen - het abrupt weghalen bij de moeder -, castratie, transport en de gevechten die uitbreken bij het mengen met onbekende soortgenoten. Die gevechten vinden plaats omdat de dieren in iedere nieuwe groep opnieuw hun rangorde moeten vaststellen,' vertelt De Groot.

Wonden

Om het effect van die gevechten op de immuunrespons te testen, plaatste zij herhaaldelijk een mannetjesmuis een paar dagen na vaccinatie bij een agressief mannetje in de kooi. De indringer, het experimentele dier, gaf zich meestal binnen een minuut over. Na dit avontuur verzwakt het immuunsysteem van de verliezer inderdaad wat. Dit is echter maar tijdelijk; het herstelt zich ook vrij snel. Het verliezen van een dergelijk gevecht had echter wel negatieve lange termijn-gevolgen voor de immuunrespons als het ingespoten vaccin niet uit levend, maar uit inactief virus bestond. Zulke negatieve gevolgen zijn er ook bij muizen die beetwonden oplopen in het gevecht. 'Dat kan van belang zijn voor de varkenshouderij,' stelt De Groot, 'varkens lopen bij gevechten in een nieuwe groep namelijk ook vaak wonden op'

Onverdoofde castratie

Borgjes, gecastreerde mannetjes, laten bovendien na mengen met een nieuwe groep een langdurige immuunsuppressie zien. Maar de vrouwtjes, die ook in elke nieuwe groep gevechten leveren, hebben daar geen last van. Blijkbaar bouwen de borgjes na hun castratie geen robuust immuunsysteem op. 'Het is niet helemaal duidelijk of dat komt door de stress van de castratie, die zonder verdoving gebeurt en pijn doet, of door het ontbreken van essentiële sex-hormonen bij gecastreerde mannetjes,' aldus de biologe.

Tips voor varkenshouders

De Groot stelt vast, dat varkens een robuust immuunsysteem hebben, dat tegen een stootje kan. 'Eigenlijk was ik verrast om te merken, hoe weinig invloed allerlei stressvolle gebeurtenissen daarop hebben,' vertelt ze. Toch blijven er een aantal specifieke zaken over, waarmee varkenshouders rekening zullen moeten houden. 'Wat mij betreft zijn dat: onbekende dieren niet mengen en zeker niet herhaaldelijk, geen castratie uitvoeren of hoogstens onder verdoving, en vaccinatie altijd laten doen met levende virussen.'

Curriculum vitae

Johanna de Groot (Veenwouden, 1972) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Thans werkt zij als post doc bij de divisie Dier en Omgeving van het Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid te Lelystad. Bij ditzelfde instituut voerde zij haar onderzoek uit. Zij zal promoveren tot doctor in de Wis- en Natuurwetenschappen bij prof. dr. J.M.Koolhaas. De titel van haar proefschrift luidt: Psychoneuroimmunology in pigs: can the immune system cope with intensive husbandry conditions?

Noot voor de pers