Ingezonden persbericht

Amsterdam, 10 december 2001


- PERSBERICHT -

Bussen uit 12 Nederlandse steden naar EU-top.
Anti-Globalisten massaal naar Brussel.

Nederlandse anti-globalisten maken zich op om naar Brussel af te reizen alwaar in december de volgende Eurotop wordt gehouden. Meer dan dertig organisaties hebben zich verenigd in het "Comité d14, Voor een Ander Europa".

Op vrijdag 14 december vertrekken er uit 12 Nederlandse steden bussen van het comité naar de grote internationale demonstratie in Brussel. 30.000 mensen worden bij deze demonstratie verwacht, waarvan 750 uit Nederland. Deze actie volgt op eerdere succesvolle protesten tegen de nadelige gevolgen van globalisering in onder meer Amsterdam, Seattle, Nice, Gotenburg en Genua.

Mobilisatieoproep.
In de mobilisatie-oproep die d14 op grote schaal heeft verspreid in Nederland staat: "Oorlogen worden uit onze naam gevoerd. Vluchtelingen krijgen minder rechten. Armoede groeit, vooral onder vrouwen. De roofbouw op ons milieu duurt voort... Om maar enkele gevolgen van het beleid van de Europese Unie te noemen. Vrijwel al deze beslissingen worden genomen achter gesloten deuren met een Europarlement dat zo goed als machteloos is. De huidige Europese Unie staat in dienst van het kapitaal. Winst boven mensen is het motto".

Voor een Ander Europa.
Op 14 december zullen naar verwachting enkele tienduizenden demonstreren in Brussel tegen de huidige ontwikkelingen van de Europese Unie. In de oproep pleit d14 voor een "ander" Europa. Een vreedzaam, democratisch en sociaal Europa.

Bussen
Demonstranten kunnen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Groningen, Deventer, Enschede, Leiden, Nijmegen, Tilburg, Hengelo en Heerlen voor maximaal 50 gulden opstappen naar Brussel. Het zwaartepunt ligt voor ons op 14 december. We regelen echter bussen voor 14 december, 13 en 14 december (i.v.m. vakbondsdemonstratie op 13 december) en 13, 14 en 15 december (i.v.m. kleinschaliger acties op 15 december).
In het comité D14 werken meer dan dertig organisaties samen waaronder het Solidariteitsfonds XminY, Attac, Amsterdam Anders/De Groenen, ASEED, Nederland Bekent Kleur, SP, SAP, IS, Bijstandsbond en vluchtelingenorganisatie Prime. Een volledig overzicht van alle activiteiten en deelnemers is te vinden op www.d14.nl.



Ingezonden persbericht