Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 51

RECHTBANK VAN HET WESTEN
Hoe neutraal is de internationale rechtspraak?

Een Rwanda-tribunaal, een Joegoslavië-tribunaal, straks wellicht het Permanente Strafhof: het lijkt een teken van voortschrijdende beschaving dat schenders van de mensenrechten nu ook buiten hun eigen land berecht worden. Al valt wel op dat vooral die misdadigers gedaagd worden die westerse belangen bedreigen. Functioneert de internationale rechtspraak wel zo onpartijdig als zou moeten? Over deze vraag organiseert TUMULT op 18 december een debat in de Lutherse kerk in de Hamburgerstraat.

Als je de mensenrechten serieus neemt, moet je je ook durven bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van een land. Vanuit die gedachte stelden de Verenigde Naties het Joegoslavië- en het Rwanda-tribunaal in. En zodra voldoende landen zich eraan hebben onderworpen, komt er ook een Permanent Strafhof.
Maar de praktijk is minder ideaal. Want het is Milosevic gelukt twijfel te zaaien over de rechtsgeldigheid van het Joegoslavië-tribunaal. Ondertussen hebben de Verenigde Staten al verklaard niet te zullen accepteren dat er ooit een Amerikaans staatsburger voor het Permanente Strafhof terecht zal staan.
Dit alles wekt op zijn minst de suggestie van een soort klassen-justitie op wereldschaal. Wordt het internationale recht inderdaad voor politieke doeleinden misbruikt? En: is de juridische aanpak eigenlijk wel zo geschikt om een rechtvaardige wereld te bewerkstelligen?

Onder voorzitterschap van Jan van Leijenhorst, raadslid en voormalig wethouder gemeente Utrecht, debatteren Phon van den Biesen, advocaat Bosnië-Hercegowina Haagse Vredesconferentie en secretaris Hague Appeal for Peace, Wouter Werner, universitair docent internationaal recht Universiteit Utrecht, Lars van Troost, coördinator politieke zaken Amnesty International, en Jaap de Wilde, politicoloog Vrije Universiteit en hoogleraar Center for European Studies Universiteit Twente.

In samenwerking met Centrum voor Vredesinitiatieven O'43 (amok, Euro's voor Vrede, Kerk en Vrede).

Het debat vindt plaats in de Lutherse kerk in de Hamburgerstraat. Aanvang 20.00 uur. Entree EU3,40 f7,50/CJP-U-Pas EU2,27f5. Voor reserveringen en informatie 030-2332430 of www.TUMULTdebat.nl.