Ministerie van Defensie



Luchtmacht bergt vliegtuigwrak Tweede Wereldoorlog

10-12-2001

De Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht is vandaag (10 december) in Vriezenveen begonnen met de berging van het wrak van een Duits jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om een Focke Wulf 190a-8 eenpersoonsvliegtuig, dat op 21 september 1944 werd neergeschoten door een Amerikaans jachtvliegtuig. De vlieger wist zich destijds te redden.

Het Duitse vliegtuig was gestationeerd op het vliegveld Plantlünne en kwam, na te zijn neergeschoten, neer in Vriezenveen. Mogelijk bevond zich op dat moment nog munitie aan boord van het toestel. De Focke Wulf 190a-8 kon niet alleen een bom van 500 kilogram meevoeren maar beschikte ook over twee mitrailleurs en drie boordkanonnen.

De berging van het wrak, die mogelijk twee weken zal duren, wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Vriezenveen. Samengewerkt wordt, afgezien van de gemeente Vriezenveen, met de Explosieven Opruimingsdienst van de luchtmacht, de Bergings- en Identificatiedienst van de landmacht en de Stralings Beschermingsdienst van het ministerie van Defensie.