Pharming Group N.V

Genzyme en Pharming sluiten overeenkomst

Cambridge, Mass., USA en Leiden, Nederland, 10 december 2001. Genzyme Corp. en Pharming Group N.V. (Euronext: PHAR / Nasdaq Europe: PHAR) maken bekend dat ze een overeenkomst hebben gesloten die in het belang is van patiënten en alle openstaande kwesties tussen de bedrijven oplost. De overeenkomst stelt Pharming in staat om het bedrijf door te laten draaien, de klinische produktontwikkelings-programma's te volvoeren and haar toekomstplannen te implementeren.

Als onderdeel van de overeenkomst verwerft Genzyme alle rechten van Pharming op het gebied van diagnose en behandeling van de ziekte van Pompe, inclusief licenties op het gebruik van intellectuele eigendommen, en pre-klinische en klinische gegevens. Deze acquisitie helpt Genzyme om de continuïteit van productie van transgeen humaan alpha-Glucosidase te garanderen voor de negen Pompe patiënten die deelnemen aan de verlenging van de klinische studie eerder uitgevoerd samen met Pharming. Het versterkt bovendien de mogelijkheden van Genzyme om een therapie te ontwikkelen en commercialiseren voor de ziekte van Pompe, waar het op dit moment reeds een breed klinisch ontwikkelingsprogramma heeft.

De overeenkomst bepaalt verder dat Genzyme humaan C1-Inhibitor, geschikt voor klinisch gebruik, gaat produceren voor Pharming op contractbasis tot juni 2003. Pharming is in de afrondende fase van een fase 1 klinische studie waarin het gebruik van humaan C1-Inhibitor wordt onderzocht voor behandeling van patiënten lijdend aan erfelijk angioedeem. Dit is een ernstige erfelijke ziekte die levensbedreigende complicaties kan veroorzaken. Het product wordt gemaakt in de fabriek in Geel, België, welke eerst eigendom was van Pharming N.V., de Belgische dochteronderneming van Pharming Group.

Verder is in de overeenkomst afgesproken dat Genzyme alle aandelen zal kopen van Pharming N.V. (de Belgische dochteronderneming), dat Genzyme claims op Pharming laat vallen die betrekking hadden op kapitaalstortingen in de Joint Ventures (welke opgericht waren om een therapie voor de ziekte van Pompe te ontwikkelen) en dat Genzyme, onder bepaalde voorwaarden, de lening kwijtscheldt die het aan Pharming Group had uitstaan. Beide bedrijven kwamen verder overeen om alle juridische procedures tussen de bedrijven te staken.

Verder heeft Genzyme gestemd voor het verlenen van een definitieve surseance van betaling voor Pharming tijdens de recente crediteurenbijeenkomst. Op 6 december jongstleden heeft de rechtbank in Den Haag besloten definitieve surseance aan Pharming te verlenen tot 1 juli 2002. Deze beslissing was gebaseerd op de mening van de meerderheid van de crediteuren.

Jan van Heek, executive vice president van Genzyme Corp. zegt hierover: "Deze overeenkomst zorgt ervoor dat beide bedrijven voort kunnen and het lost de zaken dusdanig op dat de belangen van patiënten optimaal worden gewaarborgd. De overeenkomst versterkt Genzyme's mogelijkheden om een therapie voor de ziekte van Pompe te ontwikkelen en te commercialiseren. We zullen voortvarend te werk gaan met onze uitbreidingsplannen voor de biofarmaceutische productie fabriek in Geel, België."

Vanuit het perspectief van Pharming Group is het belangrijk dat het ontwikkelingsprogramma van humaan C1-Inhibitor op schema blijft doordat de productie van materiaal nu is gegarandeerd voor de aanstaande fase 2/3 klinische studies in patiënten die lijden aan acute aanvallen van erfelijk angioedeem. De medische behoefte aan dit product waarvoor een zogenaamde Orphan Drug toewijzing is verkregen in Amerika en Europa- is een belangrijke motivator voor Pharming om transgeen humaan C1-Inhibitor als product snel en goed te ontwikkelen. Bovendien is de overeenkomst zo opgezet dat Pharming nu in een positie is om het bedrijf weer op te bouwen gebaseerd op haar sterke platform technologie en haar 'lead products': humaan C1-Inhibitor en humaan Fibrinogeen als component van weefsel-herstel producten.

Genzyme Corp. is een biotechnologiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van innovatieve producten voor medische behoeften waar geen adequate producten voor beschikbaar zijn. Pharming Group N.V. richt zich op de ontwikkeling, productie en wereldwijde commercialisering van humane therapeutische eiwitten voor niet of moeilijk behandelbare ziekten. Pharming heeft producten in ontwikkeling voor genetische defecten, bloed-gerelateerde aandoeningen, infectie- en ontstekingsziekten, bot- en weefselschade, en chirurgische en traumatische bloedingen. Pharmings gepatenteerde technologieën omvatten de productie van biofarmaceutica in de melk van transgene dieren, alsmede de zuivering van biofarmaceutica uit melk, formulering en toepassing van deze biofarmaceutica.

Dit persbericht bevat op de toekomst gerichte verklaringen, onder andere over: het verwachte voordeel van het verwerven en overdragen van Pharming's rechten; verwachtingen Genzyme's mogelijkheden om transgeen humaan C1-Inhibitor te produceren; uitbreidingsplannen voor de fabriek in Geel; en plannen voor productontwikkeling en commercialisering. Feitelijke resultaten kunnen aanzienlijk afwijken van deze verwachtingen door diverse oorzaken, zoals onder andere: de mogelijkheden om voldoende product op tijd te produceren; toegang tot materialen van derde partijen; timing en voortgang van bouwactiviteiten nodig voor de fabriek in Geel; timing en inhoud van beslissingen door overheden en regulatoire instanties; het verkrijgen van eventueel benodigde vergunningen; concurrentie voor producten van Genzyme en Pharming; en verder overige risico's en onzekerheden die zijn beschreven in rapporten ingediend door Genzyme Corporation bij de Securities and Exchange Commission onder de 'Securities Exchange Act' van 1934, zoals aangepast, inclusief, onder andere, 'Exhibit 99.2 to Genzyme's 2000 Annual Report on Form 10-K'. Genzyme General Divison aandelen zijn een serie gewone aandelen van Genzyme Corporation. Derhalve, moeten aandeelhouders van Genzyme General Divison rekening houden met alle risico's en onzekerheden welke zijn beschreven in de hierboven genoemde rapporten.
---

Informatie:

Rein Strijker
Pharming Group N.V.
T: +31 (0)71 524 7406
Media Contact
Bo Piela
Genzyme Corp.
T: +1 617 252 7785
Investor Contact
Sally Curley
Genzyme Corp.
T: +1 617 591 7140

Pharming Group N.V.
Saskia Mijnders
Manager Corporate Communication
Tel.: +31 - (0)71 524 7431
Fax.:+31 - (0)71 524 7181