European Commission

IP/01/1775

Brussel,10 december 2001

Commissie hecht haar goedkeuring aan de instelling van de elektronische marktplaatsen Eutilia en Endorsia

Het directoraat-generaal Concurrentie van de Europese Commissie heeft besloten zich niet te verzetten tegen de instelling van twee nieuwe elektronische B2B-marktplaatsen die beide de vorm aannemen van een gemeenschappelijke onderneming, namelijk Eutilia en Endorsia. Eutilia is een initiatief van elf Europese elektriciteitsmaatschappijen, terwijl Endorsia is opgezet door vijf fabrikanten van machines en industriële componenten. In beide gevallen werd geconcludeerd dat de aangemelde regelingen de concurrentie niet schaden.

Na beide zaken te hebben onderzocht, is het directoraat-generaal Concurrentie tot de bevinding gekomen dat de aangemelde overeenkomsten de mededinging niet beperken in de zin van artikel 81, lid 1, van het EG-Verdrag, daar beide internetportals op niet-discriminerende basis voor alle potentiële gebruikers toegankelijk zullen zijn en het alle marktpartijen vrij zal staan volgens andere on- en off-linemethoden zaken te doen. Bovendien zullen de gemeenschappelijke ondernemingen niet als inkoopcentrale fungeren, maar veeleer als tussenpersoon optreden. Zij zullen tevens zorgen voor een adequate bescherming van vertrouwelijke informatie: firewalls en andere veiligheidsmaatregelen moeten garanderen dat geen commercieel gevoelige gegevens aan concurrenten bekend worden gemaakt.

In beide gevallen heeft de Commissie de belanghebbenden bijgevolg een administratieve brief met een negatieve verklaring toegezonden.

Eutilia

Eutilia zal aan nutsbedrijven in de elektriciteitssector business-to-business-diensten (B2B-diensten) verlenen op het gebied van de levering van goederen en diensten. Deze B2B-diensten zullen onder meer de vorm aannemen van veilingen, verkoop op basis van een elektronische of andere catalogus, bekendmaking van aankoop/verkoopannonces, aanbieden van gegevensbanken van leveranciers en hosting van individuele koopsites.

Het internetportal zal in handen zijn van elf grote Europese elektriciteitsmaatschappijen: Electrabel NV (België), Electricité de France (Frankrijk), Endesa Net Factory SL (Spanje), Enel SPA (Italië), Iberdrola (Spanje), National Grid Holdings Limited (Verenigd Koninkrijk), NV Nuon (Nederland), RWE Systems AG (Duitsland), Scottish Power UK PLC (Verenigd Koninkrijk), United Utilities BV (Nederland) en Vattenfall AB (Zweden). Elke stichtende onderneming zal tussen 8,5% en 9,8% van de aandelen van Eutilia bezitten. Dit heeft tot gevolg dat noch een individuele partij, noch een identificeerbare groep van aanmeldende partijen controle over het portal zal uitoefenen in de zin van de concentratieverordening van de Europese Gemeenschap.

Het portal kan nadien zijn gamma van activiteiten vergroten door diverse ondersteunende diensten (bv. financiële diensten), integratiediensten met betrekking tot de leveringsketen en hosting-diensten aan te bieden en hoopt zijn werkterrein uit te breiden tot goederen en diensten voor andere nutsbedrijven.

De stichtende partijen van Eutilia hebben hun gemeenschappelijke onderneming in februari 2001 aangemeld aan de concurrentiediensten van de Commissie met het verzoek te bevestigen dat deze de mededinging niet beperkt of, indien dit wel het geval is, een vrijstelling te verlenen.

Volgens de aanmeldende partijen zal het portal zowel afnemers als leveranciers in staat stellen hun transactiekosten met 20 à 25% of zelfs 50% te verminderen (afgaande op de efficiëntieverbeteringen die andere B2B-initiatieven hebben opgeleverd).

Endorsia

Bij Endorsia zijn vijf fabrikanten van machines en industriële componenten betrokken: Aktiebolaget SKF (Zweden), Reliance Electric Industrial Company (Verenigde Staten), The Timken Corporation (Verenigde Staten), Industriewerk Schaeffler INA-Ingenieurdienst GmbH (Duitsland) en Sandvik Finance B.V. (Zweden). Zij zullen elk een belang van 20% in Endorsia bezitten. De gemeenschappelijke onderneming werd in maart 2001 bij de Commissie aangemeld.

Endorsia zal voorzien in de aankoop- en verkoopbehoeften van diverse producenten, verdelers en eindgebruikers van industriële merkproducten en -diensten. Met behulp van één enkel elektronisch interface zullen de leveranciers zich in verbinding kunnen stellen met hun afnemers en vice versa. Endorsia zelf zal geen koop- of verkooptransacties afsluiten. Elke verkoper zal zijn eigen "winkelpui" behouden en autonoom beslissen over bijvoorbeeld verkoopregels, toegangsregels voor klanten, verkoopsvoorwaarden, verzending en prijszetting. Op deze wijze zal Endorsia als schakel fungeren tussen individuele verkopers en hun afnemers.

B2B en EU-mededingingsrecht: opgedane ervaring

B2B-marktplaatsen zoals Eutilia en Endorsia worden alsmaar talrijker en een aantal ervan is reeds aan de mededingingsvoorschriften getoetst, wat de Commissie de gelegenheid heeft geboden welkome ervaring op dat gebied op te doen. Een jaar na de instelling van Covisint, de grootste operationele elektronische marktplaats tot dusver, te hebben goedgekeurd en na ook de zaken MyAircraft.com, Siemens/SAP en Telenor/Ergogroup/DNB/Accenture te hebben behandeld, is de Commissie de mening toegedaan dat elektronische marktplaatsen concurrentiebevorderende effecten sorteren doordat zij tot een grotere transparantie leiden en op deze wijze meer marktpartijen met elkaar in contact brengen en de integratie van de markten in de hand werken. Dergelijke marktplaatsen kunnen tevens bijdragen tot een efficiëntere marktwerking door de zoek- en informatiekosten te reduceren en efficiëntieverbeteringen in de leveringsketen teweeg te brengen.

Op de volgende terreinen kunnen concurrentieproblemen rijzen: bij de mogelijke uitwisseling van of toegang tot marktgevoelige informatie, wanneer bepaalde categorieën gebruikers op zodanige wijze worden gediscrimineerd dat zij feitelijk worden uitgesloten, of wanneer kopers en verkopers zich bij het verrichten van hun gezamenlijke aan- of verkopen op zodanige wijze verenigen dat hun gedragen onder artikel 81, lid 1, van het EG-Verdrag vallen.