Stadsdeel Zeeburg

Herrema voorzitter Bestuurlijk Overleg Stadsdelen

Tjeerd Herrema, stadsdeelvoorzitter Zeeburg, volgt Hans Oosterbaan stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Noord, op als voorzitter van het Voorzittersoverleg Stadsdelen en het Bestuurlijk Overleg Stadsdelen. Hans Oosterbaan bekleedde deze functie vanaf maart 1995. Hij treedt af als voorzitter omdat hij na de verkiezingen niet meer beschikbaar is voor de functie van stadsdeelvoorzitter.

De voorzitter van het voorzittersoverleg is voor de stadsdelen bestuurlijk trekker van het overleg met de centrale stad over genoemde terreinen. Hij is daarvoor de eerst aangewezene om namens de stadsdelen bij stadsdeeloverstijgende kwesties contact met het college van Burgemeester en Wethouders te onderhouden. Zo heeft het voorzittersoverleg zich de afgelopen jaren ingezet voor uiteenlopende zaken als het opzetten en uitbreiden van veiligheidssteunpunten, bestuurlijke vernieuwing en voor verbetering van de dienstverlening bij burgerzaken.

Tjeerd Herrema: "Ik zie het ondermeer als mijn taak om bij de stadsdelen nog meer samenhang te brengen op beleids- en uitvoeringsniveau. Verheldering van de financierings-structuur en meer vrijheid bij de besteding van verschillende budgetten voor een zelfde doel is voor de stadsdelen ook van belang".

Het overleg tussen de stadsdeelvoorzitters is één van de dertien portefeuillehouders-overleggen in Amsterdam die zijn ingesteld na de invoering van het gedecentraliseerd bestuurlijk stelsel. In een dergelijk stelsel is vanzelfsprekend behoefte aan afstemming tussen centrale stad en de stadsdelen en stadsdelen onderling.