Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

10 december 2001 Nr. 01/211

Bruto-uurlonen in 2000 met 3,8 procent gestegen

Het bruto-uurloon van werknemers bij overheid en bedrijfsleven is tussen oktober 1999 en oktober 2000 gestegen met gemiddeld 3,8 procent. De stijging is nagenoeg gelijk aan die van het voorgaande jaar. Het loon van werknemers die niet van werkgever wisselden ('blijvers') steeg in die periode met 6,4 procent (een half procent meer dan in 1999). Dat blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie naar de ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden in 2000. Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het onderzoek aangeboden aan de Tweede Kamer.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de loongegevens van 50.000 werknemers in het bedrijfsleven en 86.500 ambtenaren. Deze geven een representatief beeld van de loonsverhogingen bij de overheid en in de marktsector. Er is gekeken naar de verdiende lonen, het gebruik van verschillende beloningsvormen en naar de mate waarin werkgevers gebruik maken van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premies volksverzekeringen (Spak, doorstroom-Spak en VLW). Deze wet voorziet in een korting op de arbeidskosten van laag betaalde arbeid.

Het verschil tussen de gemiddelde loonstijging van alle werknemers en de stijging van de blijvers, wordt veroorzaakt door de instroom van relatief 'goedkope' nieuwkomers op de arbeidsmarkt, zoals schoolverlaters en langdurig werklozen. Aan de andere kant verlieten veelal 'dure' pensioengerechtigden en vutters de arbeidsmarkt.

De 6,4 procent loonstijging van de blijvers, bestaat voor 2,6 procent uit algemene, voor iedereen geldende loonsverhogingen en voor het overige uit incidentele loonsverhogingen, waarvan een deel variabel is. De bruto-uurlonen van niet-CAO'ers stegen een procent meer dan de lonen van degenen die onder een CAO vallen.

De helft van alle werknemers in het bedrijfsleven ontving in 2000 een extra uitkering van gemiddeld 3.200 gulden. Als rekening wordt gehouden met het effect van de verhogingen van deze extra uitkeringen (half procent) dan is sprake van een stijging van de bruto-lonen van gebleven werknemers met 6,9 procent.


---------------------------------------------------------------------------------------------------De volledige tekst van de nota staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.minszw.nl (klikken op "Officiële publicaties" in de linker knoppenbalk).

Samenvatting