Ingezonden persbericht

Persbericht

Jongeren Milieu Aktief (JMA) brengt dit jaar weer een serie milieuvriendelijke kerstkaarten uit.

De milieuorganisatie wil daarmee de negatieve gevolgen van een goede traditie voor het milieu beperken.

Papierberg
Ieder jaar worden in Nederland ongeveer 200 miljoen kerstkaarten verstuurd. Dat betekent niet alleen een boel extra werk voor de posterijen. Aan het eind van deze feestmaand vormen ze ook een enorme hoeveelheid oud papier. De kerstkaarten vertegenwoordigen samen een berg van 3000 ton papier. Ook de gebruikte inkten en het benodigde transport belasten het milieu. Nu steeds meer mensen over een internetaansluiting beschikken, vormt het sturen van virtuele kerstgroeten een prima alternatief. Verschillende websites bieden hiervoor een grote variatie aan kerstkaarten aan. Toch zal de behoefte blijven bestaan om ook echte kaarten te sturen om dierbaren te laten weten dat je aan ze denkt.

Algenpapier
Jongeren Milieu Aktief (JMA) heeft daarvoor een serie milieuvriendelijke kerstkaarten uitgebracht. Verschillende tekenaars hebben een kaart voor de serie getekend, waardoor een gevarieerde selectie is ontstaan in verschillende stijlen en kleuren.
De meeste kaarten zijn gemaakt van hoogwaardig 100% gerecycled papier. Er zijn ook kaarten die gedrukt zijn op karton dat voor de helft bestaat uit gedroogde algen uit de kanalen van Venetie. Daar vormen de algen een plaag, waardoor de kanalen gaan stinken. De weggefilterde algen blijken een prima basis voor papier en karton te zijn. De kaarten krijgen hierdoor een natuurlijke zachtgroene kleur, die bovendien onder invloed van licht steeds helderder wordt.
De inkt waarmee de kaarten bedrukt zijn is gemaakt op basis van soja, waardoor het milieu zo min mogelijk belast wordt. De kaarten zijn gedrukt in tinten die passen bij het seizoen. In de serie zijn kaarten opgenomen met verschillende teksten, zodat er ook op dat gebied voldoende keuze is.

Jongeren Milieu Aktief
Jongeren Milieu Aktief is een landelijke vereniging voor er door jongeren. Doel van de vereniging is om milieuvriendelijk leven mogelijk te maken en te stimuleren. De kerstkaartenserie is ontstaan uit de behoefte van de leden om zelf op milieuvriendelijke wijze een nieuwjaarswens over te brengen. JMA vindt dat men voor een verantwoorde leefstijl niet alle leuke en aangename zaken in het leven hoeft op te geven, maar zoekt bij voorkeur naar een verantwoord alternatief.
De leden van JMA werken in lokale afdelingen aan een beter milieu in hun eigen omgeving. Dat doen ze door op aansprekende en ludieke wijze milieuvriendelijke alternatieven onder de aandacht te brengen. De vereniging organiseert bijvoorbeeld milieufestivals, promoot Boerenmarkten en laat consumenten kennismaken met biologische producten, zoals bloemen. Recentelijk heeft JMA in samenwerking met enkele andere jongerenorganisaties een grote weddenschap met de regering gesloten. Meer dan 4000 jongeren hebben in 6 maanden tijd 19% van het broeikasgas CO2 bespaart, terwijl de regering voor 8% al 10 jaar nodig denkt te hebben. De jongeren hebben 'the Bet' gewonnen en als beloning wordt er een pand geregeld voor alle jongerenmilieuorganisaties.

Verkrijgbaarheid
JMA toont met haar kerstkaartenserie maar weer eens aan dat milieuvriendelijk leven niet duur hoeft te zijn. De kaarten gaan voor 50 cent per stuk van de hand, omdat de milieuorganisatie het belangrijker vindt dat er veel milieuvriendelijke kaarten verstuurt worden, dan dat ze er geld aan overhoudt. De kaarten kunnen rechtstreeks besteld worden bij Jongeren Milieu Aktief via de website (www.jma.org/kerstkaarten), per email (kerstkaarten@jma.org) of per telefoon (0317-411649). De kerstkaarten zijn verder voor fl.1,- te koop bij wereldwinkel 'De Uitbuyt' in Wageningen.

Einde persbericht


---

---

Artikel

Doe het eens anders: wens uw vrienden een groene Kerst!

De dagen worden korter. Buiten is het donker, maar binnen wordt het gezellig. Licht en warmte roepen een feestelijke sfeer op. Het is de tijd dat we aan elkaar denken en elkaar wensen overbrengen. Het is leuk om daarvoor kaarten te sturen aan vrienden en familie. U kent echter ook de gevolgen hiervan: een enorme papierberg. Jongeren Milieu Aktief (JMA) speelt daar deze winter weer op in met de kerstkaartenactie.

Kaarten sturen en vooral kaarten ontvangen is leuk: je laat zien dat je om elkaar geeft. JMA heeft vrolijke, feestelijke kaarten die bij iedereen in de smaak zullen vallen. Er zijn namelijk meerdere kaarten met verschillende thema's, zoals Kerst, natuur, feest, Oud en Nieuw, water, et cetera. Ook kan JMA ze tegen een hele lage prijs aanbieden: per setje van 5 Y4,50, per 10 Y8,- en per 15 Y14,- en dit alles inclusief handelings- en portokosten. Dit kan doordat er geen winst gemaakt hoeft te worden en de kostprijs erg laag ligt door het eenvoudige ontwerp. Het zijn dus mooie, sprekende kaarten voor iedereen.

Waarom maakt een milieuclub nou kerstkaarten? U weet waarschijnlijk dat er aan het kerstkaartenritueel helaas ook een negatieve kant zit. Per jaar worden er ongeveer 200 miljoen kaarten gestuurd in Nederland. Met z'n allen verbruiken we dus een gigantische hoeveelheid papier, namelijk 3000 ton. Dat kan best wat minder. Het is natuurlijk het beste voor het milieu om helemaal geen kerstkaarten te sturen. Dat is iets om eens over na te denken, maar er zijn nog andere alternatieven. Elkaar fijne feestdagen wensen kan bijvoorbeeld ook via de email of een electronische kaart. Of je gebruikt het als excuus om al je vrienden weer eens op te zoeken en ze persoonlijk de beste wensen over te brengen. Een andere mogelijkheid is recycling van de kerstkaarten van vorig jaar. Dat is wat JMA doet. Met deze actie willen we laten zien dat je jezelf geen beperkingen hoeft op te leggen, wanneer je aandacht hebt voor je natuurlijke omgeving. Zo kan milieuvriendelijk leven zelfs heel leuk zijn.

Kerstkaarten sturen is leuk, maar waarom zou je nu de kerstkaarten van JMA sturen? Natuurlijk omdat het mooie kaarten zijn, maar vooral ook omdat ze beter zijn voor het milieu. Ze zijn namelijk gedrukt op kringlooppapier met inkt op natuurlijke basis. Het grootste deel van het papier bestaat uit gerecyceld papier. Dit wordt aangevuld met enkele natuurlijke bestanddelen voor de stevigheid, zoals algen uit de kanalen van Venetie. Zo hoeven er geen bossen gekapt te worden, maar worden uw oude kranten en kerstkaarten hergebruikt. Dus oud wordt nieuw in dit geval. Bij de inkt is dit principe niet toe te passen, omdat we niet de oude inkt van uw kranten af kunnen halen om die opnieuw te gebruiken. Daarom hebben we hier gekozen voor het milieuvriendelijkste alternatief. De gebruikte inkt is op basis van soja en wordt op de minst milieubelastende manier aangebracht op het papier. Zo hebben zowel u en uw vrienden als de natuur iets aan uw kerstkaarten.

De kerstkaartenactie is een aantal jaar geleden op touw gezet door een lokale afdeling van JMA. Sindsdien zijn er elk jaar nieuwe kaarten ontworpen, zodat er nu een leuk aanbod van zeer verschillende kaarten is. Leden van de afdeling zorgen voor het ontwerp van de kaart. Er wordt een aantal schetsen gemaakt dat uitvoerig besproken en eventueel aangepast wordt. Verder hebben ze overleg met een drukker over de papiersoort en de inkt. Bij elk ontwerp wordt een passende keuze gemaakt. Als de kaarten gedrukt zijn, moeten ze natuurlijk ook verkocht worden. Door de leden wordt veel publiciteit gemaakt door middel van posters, artikelen, persberichten en een website. Zo bereiken ze veel mensen die via verschillende verkoopkanalen de kaarten kunnen krijgen, die ze graag willen hebben. Zo zijn er kaarten te koop bij enkele winkels en zijn ze telefonisch en via de website te bestellen. Dit alles doen de leden van JMA met veel enthousiasme.

JMA is landelijke een vereniging voor en door jongeren. Met een groep werken ze aan een beter milieu. Dit doen ze door het organiseren van allerlei ludieke acties, waarbij het milieu centraal staat. Zo willen ze andere jongeren betrekken en mensen stimuleren om milieubewust te leven en vaker te kiezen voor alternatieven. De lokale afdelingen van JMA zijn actieve groepen, die zich vanaf de start tien jaar geleden inzetten voor een groenere samenleving.

Met de koop van de kerstkaarten van JMA levert u op twee manieren een bijdrage aan een beter milieu. Niet alleen direct maar ook indirect. Wanneer u de kaarten koopt steunt u JMA, zodat zij door kunnen gaan met het organiseren van nog meer acties. Op zo'n manier steun geven aan een goed doel is iets dat typisch hoort bij de kersttijd, waarbij de zorg voor de omgeving belangrijk is. Ook bij oud en nieuw hoort een dergelijke gedachte. Door middel van goede voornemens beginnen veel mensen het nieuwe jaar met een nieuwe, groene start.

Bent u enthousiast geworden? Wilt u ook uzelf, uw vrienden, JMA en het milieu een plezier doen? Koop dan nu de kerst- en nieuwjaarskaarten van JMA. Ze zijn rechtstreeks te bestellen bij JMA. Kijk voor meer informatie op onze website (www.jma.org/kerstkaarten), mail naar kerstkaarten@jma.org of bel 0317-411649.