Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Autodesk introduceert Autodesk Raster Design

Nieuw programma biedt professionals op het gebied van GIS, werktuigbouwkunde en bouwkunde krachtige functionaliteit voor rasterbewerking

Rotterdam, 10 december 2001 Autodesk heeft vandaag Autodesk Raster Design (voorheen Autodesk CAD Overlay) aangekondigd voor ontwerpers op het gebied van GIS, weg- en waterbouw, werktuigbouwkunde en bouwkunde. Autodesk Raster Design biedt ontwerpers de helpende hand bij twee grote uitdagingen: integratie van bestaande tekeningen en foto s (lucht- en satellietbeelden) in het digitale ontwerpproces en behoud van de digitale gegevens gedurende het gehele ontwerpproces. Met de nieuwe functies van Autodesk Raster Design, zoals optische tekenherkenning (OCR), kleurenpaletopties, tintaanpassing en rubber sheeting, is het niet langer nodig bestaande tekeningen opnieuw te maken in digitale vorm.

Elke organisatie die zich bezighoudt met het ontwerpen en bouwen van gebouwen, wegen of werktuigen, heeft grote hoeveelheden papieren tekeningen en gegevens; vaak is het te duur of te tijdrovend om deze in een bruikbaar digitaal formaat om te zetten. Met de bewerkingsfuncties van Autodesk Raster Design is het eenvoudiger dan ooit om tekst in tekeningen te bewerken, vertekening en detailproblemen te corrigeren en tekeningen om te zetten in een formaat dat eenvoudig in het ontwerpproces kan worden geïntegreerd. Zo hoeven ontwerpers minder tijd te besteden aan het reconstrueren van bestaande tekeningen en kunnen ze hun aandacht richten op het ontwerptraject zelf.

Autodesk Raster Design werkt samen met AutoCAD en alle AutoCAD-applicaties, en biedt gebruikers DWG-compatibiliteit waardoor bestanden probleemloos kunnen worden uitgewisseld met de onderstaande Autodesk-ontwerpapplicaties:
* GIS - Autodesk Land Desktop 3, Autodesk Civil Design 3, Autodesk Map 5
* Bouwkunde - Autodesk Architectural Desktop 3.3, Autodesk Building Mechanical en Autodesk Building Electrical
* Werktuigbouw - AutoCAD Mechanical 6 en Autodesk Mechanical Desktop 6
* Ontwerp algemeen - AutoCAD 2002
"Snelle en eenvoudige integratie van tekeningen op papier, kaarten, luchtfoto s en satellietbeelden waarbij de precisie gewaarborgd blijft, is een belangrijk aspect van het digitale ontwerpproces, of dat nu op het gebied van weg- en waterbouw, GIS, werktuigbouwkunde of de bouw is", aldus Larry Diamond, vice president van de Autodesk-divisie GIS Solutions. "Autodesk Raster Design biedt een complete set tools voor conversie, aanpassing en beeldverwerking, waardoor gebruikers bestaande documenten kunnen hergebruiken door deze eenvoudig in het werk- en ontwerpproces te integreren. Hierdoor kunnen projecten sneller worden goedgekeurd, gaat de kwaliteit erop vooruit en worden uren, zo niet dagen, bespaard op het reconstrueren van bestaande tekeningen."

"We gebruiken regelmatig afbeeldingen, luchtfoto s en USGS-kaarten in onze projecten voor de uiteindelijke presentatie. Van onze klanten horen we dat een foto of kaart ter illustratie helpt bij een beter begrip van het project", vertelt Scott Miller, projectmanager voor Continental Landscape Architecture & Planning, P.C. "En de grote nauwkeurigheid van de nieuwe rubbersheeting-triangulatiemethode in Raster Design bespaart ons een hoop tijd en ergernis. Aangezien ons softwarebudget beperkt is, is het een uitkomst dat functionaliteit als tintaanpassing in Autodesk Raster Design is geïntegreerd. Het maakt ons werk en onze manier van werken een stuk eenvoudiger."

Autodesk Raster Design Nieuwe functies en voordelen:
* Optische tekenherkenning Herkent machinaal en handgeschreven tekst op rasterafbeeldingen waardoor bij het handmatig omzetten van tekeningen tijd wordt bespaard en een grotere nauwkeurigheid wordt verkregen.
* Kleurenpaletopties Standaardiseert het gebruik van kleurenafbeeldingen, waardoor de effectiviteit van kleurgebruik in afbeeldingen en de controle over de keuze van transparante kleuren worden vergroot. Hierdoor valt de noodzaak van dure grafische software zo goed als weg.
* Tintaanpassing Verbetert de weergave van gescande afbeeldingen door details uit de schaduw naar voren te halen zonder dat dit ten koste gaat van de lichtere delen.
* Rubbersheeting-functies Automatiseert de selectie van controlepunten met behulp van een triangulatiemethode waarmee alleen bepaalde gebieden in de afbeelding worden geselecteerd voor een grotere precisie. Dit is vooral van belang bij de integratie van lucht- en satellietfoto s in kaarten.
Beschikbaarheid

Autodesk Raster Design is naar verwachting nog dit kwartaal leverbaar. Kopers kunnen terecht in de Autodesk e-store (www.autodesk.nl/kooponline) of op www.autodesk.nl/vindeendealer voor de dichtstbijzijnde Authorized Autodesk Reseller bij hen in de buurt. Meer informatie over Autodesk Raster Design is te vinden op www.autodesk.com/rasterdesign.

Autodesk
Autodesk is 's werelds belangrijkste leverancier van software voor technisch ontwerpen en digitale content voor architectonische ontwerpen, landontwikkeling, werktuigbouwkundige ontwerpen, utiliteitsbouw, telecommunicatie en media en entertainment. Autodesk levert ontwerpsoftware en internetportaaldiensten, draadloze ontwikkelplatforms en 'point-of-location'-applicaties, waarmee gebruikers hun productiviteit kunnen verhogen dankzij de kracht van de digitale ontwerpomgeving.

Autodesk is één van de grootste softwarebedrijven ter wereld met vier miljoen gebruikers in 150 landen. Meer informatie is te vinden op www.autodesk.nl Informatie over de producten van Discreet, een divisie van Autodesk die software ontwikkelt voor onder andere film- en videoproductie en het maken van computergames, is te vinden op www.discreet.com. Het Autodesk-aandeel is genoteerd aan de NASDAQ onder het symbool ADSK.

Opmerking voor de redactie
Neem voor meer informatie contact op met:

Autodesk Benelux
Swetlana Westermeijer
Tel.: 010 288 50 32
GSM: 06 22 695 697
e-mail: swetlana.westermeijer@autodesk.com

Potters PR
Monique Potters / Anne-Marie Brouwer
Tel.: 0345 501595
e-mail: monique@potterspr.nl

Autodesk, AutoCAD, AutoCAD LT, Mechanical Desktop en CAD Overlay zijn gedeponeerde handelsmerken en Volo, Autodesk Inventor, Autodesk Streamline, DXF en Discreet zijn handelsmerken van Autodesk, Inc., in de VS en/of in andere landen. Alle andere genoemde merknamen, productnamen en handelsmerken zijn eigendom van de respectieve bedrijven of organisaties.