Koninklijke bibliotheek

Thematisch overzicht collecties > Depot van Nederlandse Publicaties > Dossiers

Dossier Jan Timman vijftig jaar

New in chess, August 1985

Schaakzaken / Jan Timman, 1990

Het smalle pad : ervaringen met het wereldkampioenschap / Jan Timman, 1988

New in chess, 1991

Donner memorial : 12-24 augustus 1995, Amsterdam-RAI : toernooiboek / red. Rob Hoelen, cop. 1995

Ausgewaehlte Endspielstudien / Jan Timman, 1995

Literatuur


* Boektitels van Jan Timman

* Boektitels over Jan Timman

* Artikelen van en over Jan Timman

* Toernooi- en matchboeken

* Openingsliteratuur, eindspel-literatuur en studies
* Links

Inleiding

De in 1951 in Amsterdam geboren Jan Timman is na wereldkampioen Max Euwe ongetwijfeld Nederlands bekendste schaker. Na enige malen jeugdkampioen van Nederland te zijn geweest, besluit Timman in 1970 beroepsschaker te worden. In 1971 wordt hij Internationaal Meester en drie jaar later wordt hem ook de grootmeestertitel toegekend. Vanaf dat jaar tot nu toe speelt hij bij alle internationale teamwedstrijden, zoals de Olympiades, teamkampioenschappen, zowel op Europees als op mondiaal niveau aan het eerste bord van het Nederlandse team.

Wereldtopspeler en wereldkampioenskandidaat

In 1980 bezet Jan Timman dankzij een groot aantal voortreffelijke prestaties de vierde plaats op de wereldranglijst en hij ziet kans zijn positie in 1982 nog te verbeteren door de tweede plaats achter wereldkampioen Anatoly Karpov te veroveren. Met recht wordt hij dan ook 'the Best of the West' of 'the Best of the Rest' genoemd. Vanaf 1979 behoort Jan Timman tot de selecte groep schakers die strijden om het wereldkampioenschap: interzonale toernooien in Rio de Janeiro 1979, Las Palmas 1982, Montpellier 1985, Kandidaten-matches tegen Yusupov (1986), Salov (1988), Portisch (1989), Speelman (1989) en Karpov in de finale van de Kandidatenmatches (1990). Ook in de volgende cyclus is hij weer succesvol; hij verslaat achtereenvolgens Hübner (1991), Korchnoi (1991) en Yusupov (1992), maar wordt in de finale verslagen door de Engelsman Nigel Short. Maar omdat Short en Kasparov breken met de wereldschaakbond (FIDE) en hun eigen organisatie stichten (PCA), krijgt hij een herkansing. Tegen Anatoly Karpov treedt hij in het strijdperk om de titel van wereldkampioen. De in Zwolle, Arnhem, Amsterdam, en Jakarta georganiseerde match wordt door Karpov met 12½ - 8½ gewonnen.
C. Buddingh' had wel een verklaring voor het feit dat Timman nooit wereldkampioen is geworden: 'Negentien over twaalf: in het laatste nieuwsbulletin op Nederland II vertelt Fred Emmer, dat Jan Timman (in het Hoogoventoernooi, tweede ronde) zijn afgebroken partij gewonnen heeft van Miles. Dat is weer een perfecte prestatie en toch wordt Jan nooit wereldkampioen. Ik ken hem niet goed, maar goed genoeg. Hij is veel te aardig, te beschaafd, te minzaam, te creatief zelfs. Om vandaag de dag wereldkampioen schaken te worden moet je een op een computer aangesloten androïde zijn.' (C. Buddingh', Dagboeknotities 1977-1985, blz. 138, 21-1-1978)

Schaker en schrijver

Op nationaal niveau bewijst Timman zijn superioriteit door bijna alle kampioenschappen te winnen waaraan hij deelneemt. Timman is bekend door zijn voortreffelijke analyses. Daarvan getuigen een aantal van zijn hand verschenen boeken, die tot de beste van de moderne schaakliteratuur gerekend worden en zijn artikelen in het schaaktijdschrift New in Chess. Waarvan hij sedert 1984 de hoofdredacteur is. Ook is hij een voortreffelijk kenner van het eindspel. Hij is één van de weinige actieve schakers, die eindspelstudies componeert en publiceert. Zijn in 1995 verschenen Ausgewählte Endspielstudien is daarvan een fraai voorbeeld.

Varia

Montpellier - Onze landgenoot Jan Timman heeft zich gisteren door een overwinning op Mikhael Tal geplaatst voor de halve finales van het kandidatentoernooi, dat moet leiden tot de uitdager van de wereldkampioen schaken. Timman verraste Tal in de zondagavond gespeelde partij door met zijn paard eensklaps van E4 naar A2 te gaan, een afstand die de meeste paarden in het schaakspel niet kunnen overbruggen door gebrek aan sprongkracht. Timman overweegt zich nu ook met dit paard te laten inschrijven voor de NCRV-springtrofee. (Hans Dorrestijn, Dorrestijns Pers Agenstschap, blz. 21)

Dit dossier is bijgewerkt tot 10 december 2001

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland