Ingezonden persbericht


Rotterdam 2001

Studenten helpen scholen een handje, nu ook in het BVE

Inmiddels meer dan een jaar geleden starten drie studenten Bedrijfskunde van de Erasmus Universiteit te Rotterdam Jufels. Een initiatief om studenten en scholen uit het Voortgezet Onderwijs met elkaar in contact te brengen. Met het initiatief wordt sinds die tijd een bijdrage geleverd aan de problematiek in het onderwijs ten aanzien van de vele en diverse vacatures op de scholen.

Harjan Brand, Martijn Dijkshoorn en Maarten van Vliet hebben de website www.jufels.nl gelanceerd. Het initiatief Jufels heeft vorm gekregen in een online matchfinding systeem dat in nauwe samenwerking met verscheidene scholen is samengesteld. Hiermee kunnen de scholen naar studenten zoeken en deze benaderen voor het vervullen van diverse onderwijs ondersteunende activiteiten. Jufels werd in eerste instantie in de regio Rotterdam opgezet. Inmiddels doen landelijk bijna 15% van alle scholen uit het voortgezet onderwijs mee.

De scholen zijn zeer te spreken over de hoge vakkennis en de flexibiliteit van de studenten. Zij vormen volgens veel deelnemers de best mogelijke onderwijsassistenten.

Om zo veel mogelijk scholen bekend te maken met Jufels en een goede ondersteuning door het hele land te bieden zijn er sinds enkele maanden zes medewerkers aangenomen. Zo is Jufels in een jaar uitgegroeid van drie naar negen medewerkers.

Studenten blijken nog enthousiaster dan verwacht om bij te springen in het onderwijs. In totaal staan er op dit moment 2000 studenten in het bestand, waarvan de helft zich in het laatste half jaar heeft ingeschreven. Wellicht nog interessanter zijn de goede ervaringen van de studenten in het onderwijs. Regelmatig wordt aangegeven dat het onderwijs een veel betere werkomgeving vormt dan vooraf werd verwacht.

Na een spontane aanmelding van een relatief kleine MBO zijn de mogelijkheden in kaart gebracht om Jufels nu ook in het BVE (Beroepsonderwijs en Oudereneducatie) in te zetten.

Het BVE bestaat uit ongeveer 75 ROC's (Regionale Opleidings Centra), waarvan de grootste meer dan 30.000 studenten hebben.

Na inventarisatie onder een aantal ROC's binnen de Randstad, blijkt het animo tot deelname nog hoger dan de initiatiefnemers vorig jaar tegenkwamen bij de VO scholen. Binnen het BVE is het reeds meer algemeen gebruik om onderwijsassistenten in te zetten dan dat in het voortgezet onderwijs het geval is. Echter komen deze nu nog vooral via interne trajecten, als gevolg van het feit dat men moeite heeft om studenten uit ondermeer het WO te bereiken.

In eerste instantie zullen de BVE instellingen gebruik maken van hetzelfde systeem als dat door de deelnemers uit het VO gedaan wordt. Wanneer deze proef verder succesvol blijkt, zal hoogstwaarschijnlijk op een systeem worden overgestapt dat op het BVE is toegesneden. Het huidige systeem zal gezien haar opzet echter ruim moeten voldoen, om het BVE reeds goed te ondersteunen.

Naast het BVE ontvangt Jufels veel verzoeken vanuit het basisonderwijs of studenten ook daar niet een helpende hand kunnen bieden. Binnen Rotterdam is Jufels de mogelijkheden aan het inventariseren om ook deze scholen in contact te brengen met onderwijsondersteunende krachten. Verder zal zij zich volledig richten op de uitbreiding richting het BVE, verdere groei in het VO en uiteraard de ondersteuning van de huidige klanten.


JUFELS
NAAM:           JUFELS
BEDENKERS:      HARJAN BRAND, MARTIJN DIJKSHOORN EN MAARTEN VAN VLIET
BETREFT:        ONLINE MATCHFINDING PROGRAM    WWW.JUFELS.NL    
DATUM:          START - 28 AUGUSTUS 2001
CONTACT:        INFO@JUFELS.NL / 0624636915 - HARJAN BRAND

Inleiding

Op dit moment bestaan er nauwelijks efficiënte middelen om scholen en studenten met elkaar in contact te brengen voor het vervullen van vacatures. Deze vacatures kunnen variëren van het ondersteunend doceren van bepaalde vakken, het geven van bijles of het helpen bij nakijkwerk. Daarnaast is er dikwijls behoefte aan surveillanten voor examens en toetsen. Het tekort aan arbeidskrachten op scholen in het voortgezet onderwijs voor verscheidene vakken vraagt dus om een oplossing, welke op een snelle en adequate wijze ter hand kan worden genomen. Jufels maakt het mogelijk een match te realiseren tussen studenten en scholen voor het invullen van vacatures voor verscheidene werkzaamheden. Scholen kunnen namelijk voor de vacatures online gaan zoeken, middels het matchfinding program, naar studenten die voldoen aan het profiel waarnaar zij op zoek zijn.

Doelstelling

Doelstelling: "Het realiseren van een effectief middel om een match tussen de school en student te realiseren, waarbij de kwaliteit van de te verrichten werkzaamheden gewaarborgd dient te blijven."

Het gehele systeem heeft als grondslag een snelle en toepasselijke service naar de scholen toe. Het snel kunnen vinden van goede matches wordt bevorderd door de wijze waarop het systeem gestructureerd is.

Organisatie

Jufels is een organisatie die gericht is op het in contact brengen van studenten en scholen, voor arbeidsposities in het voortgezet onderwijs. Het inschrijven bij Jufels is geheel vrijblijvend en gratis voor studenten. Afhankelijk van de door de studenten aangegeven keuzes kunnen deze benaderd worden door een school die een persoon, met een dergelijk voorkeurenprofiel, zoekt.

Vacature aanbod

De vacatures op de scholen verschillen van het ondersteunend doceren van bepaalde vakken tot het geven van bijles of het helpen bij nakijkwerk. Daarnaast kan men ook gevraagd worden voor surveillance werkzaamheden.

Student

Studenten geven aan de hand van een lijst vakken per vak aan, in welke vakken ze les of bijles willen geven, of na willen kijken. Naast deze gegevens worden onder meer naw-gegevens, aantal beschikbare uren en huidige opleiding aangegeven. De studenten voorzien hun aanmelding van eveneens van een motivering van hun keuzes. Om aan de planningseisen van scholen tegemoet te komen dienen de studenten tevens aan te geven in welke dagdelen van de werkweek zij beschikbaar zijn. De scholen zullen vervolgens de student van hun keuze per e-mail benaderen voor het maken van een afspraak voor een sollicitatiegesprek. Wanneer een geschikte kandidaat ontbreekt in ons bestand, is het mogelijk om vacatures te plaatsen op de site waarop de bezoekers kunnen reageren.

Voortgezet Onderwijs + Beroepsonderwijs en volwasseneducatie

Het matchfinding systeem is ontwikkeld voor scholen om snel geschikte kandidaten te vinden voor openstaande vacatures. Wanneer u eenmaal aangemeld bent en uw gegevens zijn gecontroleerd kunt u van start gaan met het zoeken naar geschikte kandidaten voor de openstaande vacatures. Bent u eenmaal geslaagd in uw zoektocht, dan dient u zelf een afspraak te maken met de desbetreffende student(en) voor een eventueel sollicitatiegesprek.

Contracten

Jufels zorgt alleen voor het in contact brengen van student en werkgever. De arbeidscontracten welke worden gesloten tussen deze twee partijen, te weten de student als werknemer en de school als werkgever, vallen geheel buiten de verantwoordelijkheid van Jufels. De exacte invulling van de te verrichten werkzaamheden zal bij het eerste contact per email aan de studenten worden voorgelegd. Noch werknemer noch werkgever kunnen Jufels verantwoordelijk stellen voor enige schade voortkomende uit het afgesloten contract. Voor het gebruikmaken van het systeem betalen scholen een jaarabonnement aan Jufels.

Toekomstvisie

Het systeem is inmiddels voor alle scholen in steden met een hogeschool of universiteit beschikbaar. In een aantal steden is Jufels een effectief middel gebleken voor de scholen in het Voortgezet Onderwijs. Momenteel wordt er hard gewerkt om alle deelnemers in de eerder genoemde steden bekend te maken met het systeem. Voor de lange termijn wordt er geïnventariseerd welke mogelijkheden er zijn om het systeem toepasbaar te maken voor het Primair Onderwijs.

Marketing

De uitbreiding naar de andere steden zal breed onder de aandacht worden gebracht bij de studenten. Om de doelgroep bekend te maken met het fenomeen Jufels zijn er diverse promotieactiviteiten ontplooid. Deze promotionele activiteiten bestaan uit het verspreiden van foldermateriaal, het plaatsen van posters en het benaderen van (regionale) media. Daarnaast worden er advertenties geplaatst in de studentenbladen van de betreffende universiteit. Deze activiteiten hebben voor de regio Rotterdam plaatsgevonden sinds 1 september 2000 en hebben een uitzonderlijk positieve reactie teweeg gebracht. Wij hopen met deze activiteiten nu ook de rest van Nederland enthousiast te krijgen voor dit initiatief. In september 2001 is, na het succesvolle startjaar, het initiatief groots doorgestart.

Mocht u naar aanleiding van het persbericht vragen hebben, kunt u uiteraard contact met ons opnemen (Maarten van Vliet; 0628469023).

Harjan Brand
Jufels.nl