Euronext Brussels

Persberichten - 11/12/2001

IBA verkoopt een tweede protontherapiesysteem in 2001

De Chinese privé-gezondheidsector acht IBA's systeem voor protontherapie een rendabele investering.

Louvain-la-Neuve, België, 10 december 2001 - IBA heeft vandaag bekendgemaakt dat het een protontherapiesysteem met 2 behandelingskamers heeft verkocht aan de Chang An Information Industry Groep in Xian, in de provincie Shanxi, China. Dit is het tweede systeem voor protontherapie dat IBA tijdens de laatste twee weken aan China heeft verkocht.

Beide verkopen volgen op het nieuws dat IBA's systeem voor protontherapie in het Noordoostelijk Protontherapiecentrum (NPTC) in het Massachusetts General Hospital (MGH) in Boston met succes werd gebruikt om de eerste patiënt in het NPTC te behandelen, nadat het Amerikaanse FDA het systeem eerder dit jaar had goedgekeurd.

"We zijn bijzonder onder de indruk van de nauwkeurigheid en de rendabiliteit van IBA's gevorderd systeem voor protontherapie," zei de Heer Wu Youmin, Managing Director van Chang An in Xian. "Deze technologie zal ons niet alleen helpen de levenskwaliteit van de kankerpatiënten in China te verbeteren, maar is ook bijzonder gevraagd in privé-klinieken waar patiënten bereid zijn te betalen voor de meest geavanceerde hightech-behandeling."

De Chang An Groep boekte veel succes in de sectoren van onroerend goed, informatie technologie en in de leasinghandel en wil zijn portfolio momenteel diversifiëren in de gezondheidsector. Hij heeft recent een hospitaal in Xian gekocht, één van China's grotere steden met een bevolking van 4 miljoen inwoners en heeft plannen om nog andere hospitalen in het land te kopen, aangezien de groep ernaar streeft om de privé-gezondheidsector in China van geavanceerde medische apparatuur te voorzien.

"Deze tweede verkoop dit jaar bevestigt de belangstelling die privé-investeerders hebben in IBA's beproefde technologie voor protontherapie," zei de Heer Pierre Mottet, Voorzitter van IBA's Strategisch & Uitvoerend Comité. "Bovendien is dit een goede illustratie van de positieve economische ontwikkelingen die zich momenteel voordoen op de medische markt in China waar de medische centra erop uit zijn om in hun specialiteit een leiderspositie te bekleden door vooruitstrevende technologie te verwerven."

IBA's systeem voor protontherapie wordt voor 100% gefinancierd door privé-fondsen en zal in 2002 aan de Chang An Groep worden geleverd. De installatie van het systeem zal naar verwachting tegen het einde van 2003 voltooid zijn.

"Wat de doorbraak van de protontherapie betreft die voor 2001 werd aangekondigd," voegde de Heer Pierre Mottet eraan toe, "heeft IBA haar streefdoelen overtroffen. Ten eerste doordat de FDA haar goedkeuring gaf minder dan 5 maanden na de indiening van het dossier en nu door de verkoop van niet één, maar twee protontherapiesystemen voor het einde van het jaar. De belangstelling is natuurlijk toegenomen nadat de eerste patiënt in het MGH in ons systeem werd behandeld en we verwachten dat we in de eerstkomende maanden in 2002 nog meer protontherapiesystemen zullen verkopen."

Bron: IBA
Provider: Euronext Brussels