Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=424361


---

De Voorzitter van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Consulaire Zaken Afdeling Consulair-Maatschappelijke Zaken i.o. Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag
Datum 10 december 2001 Auteur Corinne Kooij
Kenmerk DCZ/CM/CK Telefoon (070) 3 48 47 70 / 76
Blad /2 Fax (070) 3 48 52 56
Bijlage(n) E-mail dpc-cm@minbuza.nl
Betreft Overlijden de heer E. Fopma
C.c.
Zeer geachte Voorzitter,

Met verwijzing naar uw brief van 21 november 2001 (kenmerk BuZa-01-588) waarin

u verzoekt op de hoogte te worden gehouden van de verdere ontwikkelingen in het onderzoek naar de moord in Ecuador op de heer E. Fopma, kan ik u het volgende meedelen.

Eind oktober 2001 heeft een gesprek tussen de vice-minister van Binnenlandse Zaken en Politieaangelegenheden van Ecuador en de Nederlandse ambassadeur Quito plaatsgevonden. Het gesprek verliep in een bijzonder constructieve sfeer. De vice-minister erkende dat zowel logistieke problemen als personeelsproblemen bij het ecuadoraanse politie-apparaat bestaan. Desondanks was het geenszins de bedoeling een ernstige zaak als de moord op de heer Fopma op zijn beloop te laten, aldus de vice-minister.

Tijdens het onderhoud stelde de vice-minister vervolgens een nota op aan de commandant-generaal van de nationale politie van Ecuador, waarin hij opdracht gaf het onderzoek naar de moord op de heer Fopma en bestrijding van de criminaliteit in Ecuador in het algemeen te intensiveren. Deze nota werd diezelfde dag nog ondertekend door de minister van Binnenlandse Zaken. Door de vice-minister is toegezegd dat de Nederlandse ambassadeur op de hoogte zal worden gehouden van het resultaat van deze nota en vanzelfsprekend van de vorderingen in het onderzoek.

Voorts heb ik na het verzenden van mijn brief aan mevrouw H. Fopma van 26 oktober jl., waarvan u een kopie toeging, op 5 november jl. een nota van de ambassade van Ecuador in Den Haag ontvangen. Hierin werd bericht dat het onderzoek, in tegenstelling tot eerdere geluiden, wel degelijk zal worden voortgezet, maar dat tot op heden de autoriteiten in Ecuador helaas niet in staat zijn geweest om meer duidelijkheid in deze zaak te verkrijgen.

Mevrouw Fopma is op 12 november jl. van bovenstaande schriftelijk op de hoogte gebracht.

U kunt ervan overtuigd zijn dat mijn medewerkers zowel op de ambassade als op dit departement de zaak actief zullen blijven volgen en op gezette tijden de Ecuadoraanse autoriteiten benaderen. Vanzelfsprekend zult u op de hoogte gehouden worden van nieuwe ontwikkelingen.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Kenmerk
Blad /1

===