Gemeente Rotterdam

College van B. en W. biedt kamercommissie petitie aan over A13/A16

Bewoners van Overschie, scholieren, het dagelijks bestuur van de deelgemeenten Overschie, Hillegersberg/Schiebroek en Prins Alexander en een afvaardiging van het College van B. en W. bieden maandag 10 december een petitie aan over de A13/A16 aan de Vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat. De Kamercommissie vergadert die dag over het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) 2002 - 2006. De aanleg van de A13/A16 dreigt op de lange baan te worden geschoven. Met de petitie wordt de urgentie van aanleg onder de aandacht gebracht.

De Rotterdamse wijk Overschie wordt al tientallen jaren in tweeën gedeeld door de rijksweg A13. Dagelijks rijden er 150.000 motorvoertuigen door Overschie. Vaak staan er lange files en bovendien rijden er zeer veel vrachtwagens. Dit veroorzaakt niet alleen veel geluidsoverlast, bewoners van Overschie lopen ook een groot gezondheidsrisico. Volgens onderzoek is wonen langs de A13 vergelijkbaar met het meeroken van 17 sigaretten per dag. Uit een onderzoek van het ministerie VROM blijkt dat Overschie tot de grootste milieuknelpunten van Nederland behoort. Het College van B. en W. vindt de aanleg van de A13/A16 een absolute voorwaarde voor de oplossing van de milieuproblemen in Overschie. Deze autosnelweg moet vanaf het Terbregseplein via het Lage Bergsebos en de Doenkade aansluiten op de A13 ten noorden van Zestienhoven. Hierdoor zal het aantal motorvoertuigen dat per dag door Overschie rijdt aanzienlijk dalen en tevens de verkeersdruk in Hillegersberg/Schiebroek verminderen.

Het College heeft de afgelopen maanden bij de kamercommissies VROM en Verkeer en Waterstaat aangedrongen op de noodzaak van een A13/A16. Maandag 10 december bespreekt de Vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat de begroting voor grote infrastructurele projecten in Nederland tot het jaar 2006. Met de aanleg van de A13/A16 is zo'n 2 miljard gulden gemoeid.

noot voor de redactie/