Ingezonden persbericht


s.v.p: Embargo tot maandag 10 december

Utrecht, 7 december

Fietsersbond wil gemeentelijke maatregelen tegen dode hoek

Burgemeester Aalsmeer ontvangt eerste petitie

De Fietsersbond roept deze week alle Nederlandse gemeenten op hun burgers te beschermen tegen het risico van de ernstige dode hoekongevallen met vrachtwagens. De bond denkt onder andere aan betere spiegels en zij-afscherming op het gemeentelijk vrachtwagenpark, eisen aan ingehuurde transportondernemingen en actie richting bedrijven in de gemeente en hun toeleveranciers. Daarnaast moeten gemeenten gevaarlijke kruisingen aanpakken en een vrachtwagenverbod instellen op bepaalde plaatsen en tijdstippen. De Fietsersbond stelt voor om te beginnen met tijden dat scholieren op weg zijn en met routes rond basis- en middelbare scholen.

Burgemeester Hoffscholte van de vrachtwagenrijke gemeente Aalsmeer ontvangt op maandag 10 december de eerste petitie uit handen van Bernhard Ensink, directeur van de Fietsersbond. In de loop van de week ontvangen alle Nederlandse gemeenten de petitie ofwel per post, ofwel van een lokale afdeling van de Fietsersbond. De Fietsersbond hoopt met deze actie vele doden en gewonden te voorkomen. Jaarlijks vallen er gemiddeld 30 doden en 90 zwaar gewonden onder fietsers en voetgangers als gevolg van klassieke dode hoekongevallen: dat wil zeggen dat de chauffeur hen gewoon over het hoofd heeft gezien. "Met name bij ouders van kleine en grotere kinderen is de angst voor zo'n ongeval zeer groot", aldus Bernhard Ensink, directeur van de Fietsersbond.

Europese richtlijnen
Op dit moment worden op Europees niveau richtlijnen voor betere spiegels op vrachtwagens ontwikkeld. Een verplichting zal echter zeker tot in 2003 op zich laten wachten. Daarnaast vreest de Fietsersbond dat die verplichting alleen voor nieuwe vrachtwagens zal gelden. De Fietserbond vindt dat gemeenten in die tussentijd hun verantwoordelijkheid moeten nemen.