Grontmij

Grontmij NV



10-12-2001 - Hydron Zuid-Holland zoekt samen met Grontmij naar behandelingsconcept voor membraanconcentraat

Samen met Hydron Zuid-Holland is Grontmij Water & Reststoffen (De Bilt) een proefonderzoek gestart naar de behandeling van concentraat van een microfiltratie-installatie. Hydron Zuid-Holland is van plan om het spoelwater van ontijzeringsfilters op zuiveringsstation De Laak met behulp van micro- dan wel ultrafiltratie te gaan behandelen. Aanleiding hiertoe vormen eerdere, onder begeleiding van Grontmij uitgevoerde, succesvolle experimenten met zowel micro- als ultrafiltratie op filterspoelwater.

Membraanconcentraat
De inzet van membraantechnieken bij de zuivering van vuilwaterstromen levert relatief grote hoeveelheden membraanconcentraat op. Hydron Zuid-Holland wil deze vuilwaterstroom verder behandelen om tot een beheersbare procesvoering te komen, waarbij een beperkte, goed behandelbare slibstroom ontstaat die kan worden afgevoerd. De kwaliteit van de afgescheiden waterfase moet lozing of zelfs hergebruik mogelijk maken.

Onderzoek naar adequate behandeling van membraanconcentraat is in Nederland tot op heden echter nog maar nauwelijks verricht. Het uitgebreide onderzoek op De Laak mag dan ook gezien worden als een belangrijke nieuwe stap.

Het onderzoek verkeert inmiddels in een afrondend stadium. Op basis van de beschikbare meetresultaten wordt momenteel gewerkt aan een modellering van het bezink- en indikgedrag van de in het concentraat gesuspendeerde deeltjes. Daarnaast vindt analyse plaats van het indik- en ontwateringsgedrag van het afgescheiden slib. Deze beschrijvingen dienen uiteindelijk te resulteren in de voor het gewenste procesontwerp vereiste dimensioneringsgrondslagen.

Meer informatie kun je krijgen bij Erik Koreman, telefoon (06) 2254 9390.


---