Gemeente Soest

Mededelingen rond de feestdagen

Gemeentehuis maandag 24 december gesloten
Maandag 24 december is het gemeentehuis gesloten. Tussen 10.00 en 11.00 uur is de afdeling Publiekszaken geopend voor geboorteaangiften en overlijdensaangiften.

Twee keer geen avondopenstelling gemeentehuis
Donderdag 20 december en donderdag 27 december is de afdeling Publiekszaken ( rijbewijzen, paspoorten enz.) s avonds gesloten.

Dependance publiekszaken 20 en 27 december gesloten De Dependance Publiekszaken te Soesterberg is donderdag 20 en donderdag 27 december gesloten. Inwoners van Soesterberg kunnen op die dagen wel terecht in het gemeentehuis te Soest,geopend van 08.30 tot 16.30 uur. Vanaf donderdag 3 januari a.s. kan men weer bij de dependance Publiekszaken terecht op de gebruikelijke openingstijd: iedere donderdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur.

Afdeling publiekszaken gemeentehuis maandag 31 december gesloten Maandag 31 december is de afdeling Publiekszaken (rijbewijzen, paspoorten enz.) gesloten in verband met de invoering van de euro.

Gemeentehuis woensdag 2 januari later open voor publiek Woensdag 2 januari is in verband met de nieuwjaarsreceptie voor het personeel het gemeentehuis niet om 08.30 uur maar vanaf 10.00 uur geopend voor het publiek.

Tijdig containers buiten zetten

Men wordt verzocht om de container die voor lediging aan de beurt is, op de geplande dag (dus niet de avond ervoor) tijdig buiten te zetten. Dit betekent voor 07.30 uur s morgens. In verband met de feestdagen worden meerdere routes op een dag gereden en kan de vuilniswagen op een ander tijdstip bij u voor de deur staan dan u gewend bent. In de week van maandag 24 t/m vrijdag 28 december worden de groene containers geleegd. In de Boerenstreek en Soestdijk Noord (wijk 9 in de afvalkalender) worden de groene containers op vrijdag 21 december geleegd.

(Let op: in de afvalkalender van 2001 staat in de maand december bruin en groen verkeerd om.

Vuurwerkverkoop

Dit jaar mag vuurwerk verkocht worden op vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december.

In het Vuurwerkbesluit Wet milieugevaarlijke stoffen staat dit beschreven.

Landelijk is sinds een aantal jaren de regel van kracht dat vuurwerk alleen op maandag 31 december vanaf 10.00 uur tot dinsdag 1 januari 02.00 uur afgeschoten mag worden.

Aan jongeren beneden de leeftijd van 16 jaar mag geen vuurwerk verkocht worden.

RMN haalt na de feestdagen kerstbomen apart op

De kerstbomen kunnen vanaf maandag 7 januari tot en met vrijdag 18 januari op de ledigingdagen naast uw groene en bruine container gezet worden. Met een aparte wagen worden de kerstbomen door RMN opgehaald.

De bewoners van de hoogbouw in Soest kunnen hun kerstboom tussen 7 en 18 januari op iedere werkdag naast de afvalcocons plaatsen. Hier worden de bomen dagelijks weggehaald.

Mede uit milieuoogpunt is er geen kerstboomverbranding!

Containers tijdens de jaarwisseling tijdelijk afgesloten

De papier-, textiel-, en glascontainers die verspreid in de gemeente staan, worden maandag 31 december s middags om uiterlijk 16.00 uur geledigd en afgesloten.

Op woensdag 2 januari kunt u papier, textiel en glas weer in de containers kwijt.

Aanvaardt u de dans met de samenleving?

Kom naar de nieuwjaarsreceptie

Na een knallende jaarwisseling en een nieuwjaarsdag waarop u misschien wel honderd keer Gelukkig Nieuwjaar hebt gezegd, is het tijd voor de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Denk nu niet: Pfff saaidaar zit ik niet op te wachten. Kom en aanvaard de dans met de samenleving. Laat u leiden aan de zachte hand van ons cabaret Vrouwen Aan De Macht.

Burgemeester Janssen ontvangt u met een welkomstwoord en nieuwjaarswensen. Het hele college van burgemeester en wethouders is er om u de hand te schudden. Uiteraard onder het genot van een kopje koffie of thee en later een drankje en een hapje.

U bent van harte welkom op woensdag 2 januari om half acht s avonds in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 te Soest.

Zwembad twee weken dicht

Het huidige Aqua Indoor zal vanaf vrijdag 22 december ruim twee weken gesloten blijven. Reden daarvan is de wisseling van de exploitant.

Aqua Indoor BV krijgt tot het einde van het jaar de gelegenheid het complex 'schoon' achter te laten.

Woensdag 2 januari krijgt NV SRO de sleutel van het sportcomplex aan de Dalweg. Vijf dagen later, maandag 7 januari, opent ze de deuren voor het publiek.

Speciale Toss-bus voor Soesterbergers op 13 december

Voor de inwoners van Soesterberg die donderdagvond 13 december a.s. willen deelnemen aan de slotavond van de Toekomst Oriëntatie Soest / Soesterberg 2015 (TOSS 2015) laat de gemeente die avond een speciale bus rijden. De slotavond vindt plaats in het gemeentehuis en duurt van 19.30 tot 22.30 uur. De speciale TOSS-bus staat om 18.45 klaar bij het dorpshuis Burgstede en vertrekt om 19.00 uur precies. Om 22.45 uur vertrekt de bus van het Raadhuisplein voor de terugreis naar het Soesterbergse Dorpsplein.

Hoogste opkomst: 3 juli in Soesterberg

Tijdens de slotavond worden de 25 concept / Aanbevelingen aan de Toekomst besproken, die zijn opgemaakt uit wat de inwoners tijdens de zes gedurende het afgelopen halfjaar - gehouden TOSS-bijeenkomsten naar voren is gebracht. De TOSS-avond over Soesterberg op 3 juli jl. in dorpshuis Burgstede scoorde met ruim 130 deelnemers de hoogste opkomst van allemaal.

Aanbevelingen, speciaal over Soesterberg

De 25 concept-aanbevelingen vanuit de samenleving aan de lokale politiek vallen op 7 en 8 december in de brievenbus bij alle huishoudens in Soest en Soesterberg. De eerste twee aanbevelingen gaan over Soesterberg en luiden als volgt:

1. Maak uitbreiding van werken en wonen in Soesterberg mogelijk, zodat het dorp een levende gemeenschap blijft.
2. Blijf u inzetten voor concrete maatregelen om de geluidsoverlast van de A28 te beperken.

Het Milieucentrum de Kwekerij op 16 december extra geopend

Het milieucentrum de Kwekerij, Molenstraat 157 in Soest, nodigt u uit om op zondag 16 december, van 13.00 tot 16.30 uur, de tentoonstelling Vogels (I.F.O.) te bezichtigen.

De tentoonstelling gaat over het herkennen en onderzoeken van vogels in Nederland en is tot stand gekomen door samenwerking tussen natuurmuseum Nijmegen en de SOVON (Vogelonderzoek Nederland). Voor de organisatie van dit project in Soest heeft het milieucentrum medewerking gevraagd aan de Vogelopvang Soest en de vrijwillige weidevogelvereniging de Wulp (IVN Eemland). Beide verenigingen wilden graag meedoen en hebben een deel van de tentoonstelling ingericht met hun werk. Op 16 december zal er ook iemand van deze verenigingen aanwezig zijn om extra tekst en uitleg te geven en uw vragen te beantwoorden. Het milieucentrum is wekelijks voor publiek geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 13.00 tot 16.30 uur. De tentoonstelling staat nog tot 19 december 2001 opgesteld. Meer informatie: Johan Simon (035 6093202).

Gemeente Soest wijst horecaondernemers op verantwoordelijkheden

Veiligheid kerstversiering

In verband met de komende feestdagen voorzien veel horecaondernemers hun gelegenheden van versieringen. Net als in de voorgaande jaren vraagt de gemeente Soest aandacht voor mogelijk gevaar als gevolg van die versieringen. Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Volendam is inmiddels bij iedereen bekend dat de versieringen levensbedreigende situaties kunnen opleveren. De gemeente Soest wijst horecaondernemers nadrukkelijk op hun verantwoordelijkheden met betrekking tot de veiligheid van de gasten, het personeel, de eigendommen en de omgeving.

De stoffering en versiering van verblijfruimtes en vluchtwegen mogen niet gemakkelijk ontvlambaar zijn, geen druppelvorming veroorzaken en mogen bij brand niet veel rook of giftige gassen ontwikkelen (de materialen moeten voldoen aan tenminste klasse 2 van het NEN-6065 voorschrift). Bovendien moet tussen het vloeroppervlak en de aangebrachte versiering een vrije ruimte van minimaal 2,5 meter overblijven. Kersttakken zijn ongeschikt als plafond- en wandversiering. Andere versieringen moeten voldoen aan de genoemde NEN 6056 - klasse 2, dan wel door impregneren 'moeilijk brandbaar' zijn gemaakt.

Indien bij controle blijkt dat in de horecagelegenheid sprake is van een gevaarlijke situatie en hieraan op aanwijzingen van de controleurs niet onmiddellijk veranderingen worden aangebracht, treft de gemeente Soest nadere maatregelen. Het geheel of gedeeltelijk sluiten van de gelegenheid of het opleggen van een dwangsom behoort dan tot de mogelijkheden.

Horecaondernemers kunnen met vragen of voor tips contact opnemen met de heer H. Tolboom van de brandweer, telefoonnummer (035) 609 33 93 of de heer S. Meeusen van de afdeling planologie en bouwen van de gemeente Soest, telefoonnummer (035) 609 37 08. Ook kunnen ze terecht op de informatieve website van Horeca Nederland www.horeca.org/nieuw/bezoek.htm

Bedrijfsmilieuplan ASI Soest

Op 4 december jl. ondertekenden ASI Soest BV en de gemeente Soest een intentieverklaring, waarin ASI Soest verklaart een bedrijfsmilieuplan te gaan opstellen. De gemeente legt gedurende dat proces geen nieuwe milieuvoorschriften op aan ASI Soest.

ASI Soest, gevestigd aan de Kostverlorenweg te Soest, fabriceert en repareert hydraulische installaties en aggregaten. Hierbij vindt veel metaalbewerking plaats. Op landelijk niveau hebben de Metaalunie en de Vereniging FME een convenant gesloten met de overheid waarin zij verklaren dat metaalbewerkers zoveel mogelijk bedrijfsmilieuplannen zullen opstellen.

Doel van het bedrijfsmilieuplan is de milieubelasting te verkleinen. Hiertoe zal ASI Soest in samenwerking met het adviesbureau BECO Milieumanagement onderzoeken welke maatregelen kunnen worden genomen. Met name op het gebied van afvalreductie en energiegebruik worden de besparingsmogelijkheden in kaart gebracht. Het bedrijfsmilieuplan, dat voor vier jaar gaat geldt, omvat alle zekere en onzekere maatregelen met een planning waarin wordt aangegeven wanneer de zekere maatregelen worden ingevoerd.

Het plan wordt naar verwachting in april 2002 ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeente. De inhoud van het bedrijfsmilieuplan is leidend bij een eventuele aanpassing van de milieuvergunning van ASI Soest. Binnen de gemeente Soest zijn nog meer bedrijven met een bedrijfsmilieuplan of een energiebesparingplan. Het is echter de eerste keer dat het opstellen van een bedrijfsmilieuplan wordt bevestigd door het ondertekenen van een intentieverklaring.

Gemeente en politie gaan vervuilers aanpakken

Gemeente en politie gaan de vervuiling rond de papier- en glascontainers aanpakken. Tot grote ergernis van omwonenden is het daar namelijk vaak een grote bende. De gemeente heeft daarom borden laten maken, waarop duidelijk is aangegeven dat het de bedoeling is het afval ín de (juiste) containers te doen, en niet ernaast. Wie toch afval naast de containers achterlaat riskeert een boete van f 100,- (EUR 45,38).

Rondom de milieu-eilanden is het vaak een grote bende, vooral rond de papiercontainers ligt het vaak bezaaid. Veel mensen laten namelijk de dozen - met de laatste restanten oud papier er nog in - naast de containers staan, met als gevolg dat binnen korte tijd de hele omgeving bezaaid ligt met papier. Dit tot grote ergernis van omwonenden, die dagelijks met de troep worden geconfronteerd. Het opruimen van de omgeving van de containers heeft op deze manier erg veel weg van 'dweilen met de kraan open': binnen een halve dag is de bende vaak al weer even groot als ervoor. Gemeente en politie hebben de handen in een geslagen om deze verloedering van de omgeving een halt toe te roepen. De gemeente heeft de Algemene Plaatselijke Verordening is zó aangepast, dat de politie bij het verkeerd afleveren van afval een fikse boete van f 100,- kan uitdelen. De nieuwe borden bij de afvaleilanden geven duidelijk aan dat het afval ín de container hoort en niet ernaast. Dat geldt ook voor de dozen. Van het hoogst verbaasde antwoord 'maar ik wist niet dat het afval in de container moest' is de politie dan ook niet meer onder de indruk. Gemeente en politie rekenen er echter op, dat de meeste mensen het nut van het schoon houden van de leefomgeving zullen inzien en uit eigener beweging het afval op de goede manier zullen afleveren.

Wijkkrant door en voor bewoners Smitsveen en de Eng

Gemeentegids Soest 2002

Laatst bijgewerkt: 05.12.01