Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 05/12/2001


---

Tentoonstelling Exposorium Vrije Universiteit:
Gouden mythe Larisa Zvezdochetova

Larisa Zvezdochetova (1958) behoort tot een generatie Russische kunstenaars, die in navolging van Ilya Kabokov op conceptuele wijze vorm geeft aan het onderzoek naar een eigen standpunt in de actuele Russische beeldende kunsten. In de jaren tachtig bezonnen de kunstenaars uit de Sovjet Unie zich opnieuw op hun positie in een iets liberaler wordend kunstklimaat. Met de Russische avant-garde traditie uit de jaren 20 en 30 waren ze niet per definitie vertrouwd geraakt, mede omdat het kunstonderwijs uit ideologische overwegingen geen aandacht besteedde aan deze bloeiperiode van abstracte kunst. Het Sociaal Realisme bepaalde tot diep in de jaren zeventig het officiële kunstklimaat, gewantrouwd en verguisd door een jongere generatie kunstenaars op zoek naar een eigen individuele beeldtaal.

Larisa Zvezdochetova neemt de rijke traditie van de Russische volkskunst, oude verhalen en nieuwe mythen als inspiratiebron voor haar werk, waarin als een rode draad de beeldcultuur uit de Stalinistische periode is verweven. Haar fascinatie voor "low culture", de kunst die populair is in een brede laag van de bevolking, dateert uit haar jeugd in Odessa. Daar zag ze de van verre reizen meegebrachte souvenirs, verleidelijke stoffen en wandkleden, die haar fantasie over de wereld op gang brachten. Het werk laat een uitbundig materiaalgebruik zien, soms in combinatie met gouden achtergronden, waarbij -net als bij ikonen- een minimum aan visuele diepte wordt beoogd. Belangrijk in haar schilderijen zijn verhalende aspecten, gebaseerd op een lange orale traditie en aansluitend op de decoratieve volkskunst. Ze maakt gebruik van massaproducten, zoals wandkleden, verpakkingsmaterialen en badges en ze gebruikt de symboliek van de massacultuur als uitvergrote stereotypen in haar schilderijen.

"Van de populaire volkssmaak, die overigens zijn iconografische oorsprong vindt in een lange Christelijke en antieke traditie, maak ik iets anders om te onderzoeken welke functie en invloed die heeft in de maatschappij".



Vrije Universiteit Amsterdam