Vlaamse Volksunie

Vlaamse regering maakt uitvoering eigen regeerakkoord onmogelijk (10/12/01)

N-VA dient belangenconflict in tegen verkoop gronden Zaventem

De federale programmawet die op dit ogenblik besproken wordt in de Kamer voorziet niet alleen in de omvorming van BIAC tot een gewone NV en een licentie van onbepaalde duur voor de uitbating van de luchthaven, maar ook in de verkoop van de luchthavengronden aan BIAC en Belgocontrol.
Daarnaast stipuleert een ontbindende voorwaarde dat ingeval van het verdwijnen van BIAC, de gronden terug in het bezit komen van de federale overheid. Deze constructie maakt dat de uitvoering van het Vlaams regeerakkoord inzake Zaventem voor decennia onmogelijk wordt gemaakt, en dit met de bereidwillige medewerking van de Vlaamse regering. Het Vlaamse regeerakkoord stelt dat het beheer van de luchthaven van Zaventem een gewestelijke bevoegdheid moet worden. Nu reeds is het Vlaams gewest bevoegd voor de uitrusting en de uitbating van de luchthavens en de openbare vliegvelden, evenwel met uitzondering van Zaventem. Indien BIAC op korte termijn geprivatiseerd wordt en eigenaar wordt van de gronden wordt de vooropgestelde regionalisering naar de Griekse kalender verwezen.

Daarom dienen de N-VA-volksvertegenwoordigers in het Vlaams Parlement, Jan Loones, Chris Vandenbroeke en Kris Van Dijck een motie in waardoor het Vlaams parlement een belangenconflict inroept tegen de betrokken artikels in de programmawet.

I.p.v. mee te stappen in allerhande financieringsscenarios, moet de Vlaamse regering eisen dat de luchthavengronden aan haar worden overgedragen. Reeds in de zomer 2000 diende N-VA Kamerlid Frieda Brepoels een voorstel tot bijzondere wet in om dit te regelen. Dit voorstel werd nog steeds niet besproken.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, fractievoorzitter Kamer en Jan Loones, Chris Vandenbroeke, Kris Van Dijck, Vlaams parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be