---

Ministerie van Defensie



---

Vertrek Almonde 2

Hr.Ms. Philips van Almonde naar Arabisch Schiereiland

10-12-2001

Uitgezwaaid door honderden familieleden en vrienden op de kade vertrok Hr.Ms. Philips van Almonde (F823) vandaag (10 december) voor een uitzending van zes maanden naar het zeegebied rondom het Arabisch Schiereiland. Anderhalve week na het kabinetsbesluit over de Nederlandse deelname aan de strijd tegen het internationaal terrorisme was het standaardfregat gereed voor vertrek. Natuurlijk werd het nieuws niet door iedereen met luid gejuich ontvangen, maar de bemanning heeft het enthousiast opgepakt en er is met verve gewerkt om alles in orde te krijgen. vertelt de commandant van het schip, Kapitein-luitenant ter zee John Weyne.

Op zee kreeg het fregat nog hoog bezoek in de persoon van staatssecretaris Henk van Hoof (Defensie) die de bemanning van de Hr.Ms. Philips van Almonde succes wenste met haar missie. Het fregat wordt - net als Hr.Ms. Van Amstel die op 14 januari vertrekt - ingezet in het gebied rondom het Arabisch Schiereiland en opereert onder verantwoordelijkheid van het Amerikaanse Central Command (CENTCOM). Het schip zal onder andere inlichtingen verzamelen om eventuele verplaatsingen van de in Afghanistan opererende terroristisch groeperingen en wapentransporten naar elders te signaleren, maar ook escorte- en beveiligingstaken uitvoeren. De vraag waarom zoveel eenheden naar het gebied moeten, wordt vaak gesteld. Je moet echter niet vergeten dat het een ongelooflijk groot gebied is. Voor een goede beeldvorming heb je dus veel eenheden nodig, aldus de commandant. Het is geen James Bond-film waar je met één satelliet alle bewegingen over de hele wereld kan volgen.

Persoonlijk vindt de commandant het feit dat het geen pre-planned oefening is, de grootste uitdaging. We gaan geen voorgekauwd programma uitvoeren. Waar we precies ingezet worden en wat onze taken zullen zijn, wordt nog besloten en dat geeft een extra uitdaging. Desondanks heeft dit ook een keerzijde. Voor het thuisfront is juist die onzekerheid erg moeilijk.

Mede door de positieve reactie van de bemanning ziet de commandant de komende zes maanden vol vertrouwen tegemoet. Het was geweldig om te zien hoe de bemanning de switch heeft gemaakt en met een instelling van niet zeuren, maar doen want het moet gebeuren er met full-swing tegenaan is gegaan.
(Foto´s: Sjoerd Hilckmann)

Factsheet Hr. Ms. Philips van Almonde

Dossier: Strijd tegen het terrorisme Vertrek Almonde 1