Ministerie van Justitie

10.12.01

Belgisch project `Graff 'n art' wint European Crime Prevention Award 2001
Het project `Graff 'n art' van de gemeente Brugge heeft de European Crime Prevention Award 2001 gewonnen. De internationale jury prees "de effectieve en creatieve aanpak", die ertoe geleid heeft dat het aantal nieuwe gevallen van graffiti is afgenomen van 555 in 1997 naar 177 in 2000. De verloedering en daarmee gepaard gaande onveiligheidsgevoelens zijn een halt toegeroepen.

Tijdens de officiële prijsuitreiking op 10 december 2001 in de Utrechtse Gertrudiskapel ontvingen vertegenwoordigers van het winnende project de onderscheiding uit handen van minister Korthals van Justitie. Aan de award is een bedrag van 10.000 euro (22.037,1 gulden) verbonden.

Het project `Graff 'n art' is in 1996 opgezet om de vele uitwassen van graffiti in Brugge te bestrijden. Het viersporenbeleid dat de gemeente toen inzette, bestaat ten eerste uit een repressieve component. Wie op onwelgevallige plaatsen graffiti spuit, kan rekenen op een prompt optreden van politie en justitie. Het tweede spoor is gericht op het verwijderen van de graffiti. De stad heeft een grote schoonmaak ondergaan en nieuwe graffiti wordt binnen 48 uur verwijderd. Het derde spoor behelst het aanwijzen van objecten en locaties waar het voor de kunstenaars onder de graffiti-spuiters wél toegestaan is de verfbus te hanteren. Brugge heeft namelijk oog voor de kunstzinnige kant van deze moderne uitingsvorm. Daarom ook biedt de gemeente jong aanstormend talent de gelegenheid workshops te volgen waar het de kneepjes van de graffiti-kunst kan leren. Om de burger te overtuigen van de bijzondere waarde van mooie graffiti ijvert de gemeente ten vierde voor het verbeteren van het imago van graffiti.

In totaal dongen er zes landen mee naar de Europese prijs voor het beste preventieproject. Behalve België waren dat Denemarken met het programma 'Nieuwe start' voor agressieve jongeren, Frankrijk met de hulpverlening voor drugsverslaafden, Groot-Brittannië met een project om veelplegers van het criminele pad af te krijgen, Zweden met het Centrum voor Hulp aan Jonge Slachtoffers van Criminalteit en Nederland met de gsm-bom van de politie Amsterdam-Amstelland. Nederland trad dit jaar als gastland op, omdat het vorig jaar met de inzending van de Marokkaanse buurtvaders de European Crime Prevention Award won. Het is dit jaar de vijfde keer dat de award wordt uitgereikt.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 11-12-2001