Gemeente Doetinchem

Keuze voor nieuwbouw schouwburg Amphion in Theaterkwartier

Schouwburg Amphion krijgt nieuwbouw in het Theaterkwartier. Hiertoe heeft het college van burgemeester en wethouders van Doetinchem besloten. De nieuwe schouwburg wordt, in de woorden van het college `een parel voor de stad'. De ontwikkeling van de nieuwe schouwburg en het omliggende Theaterkwartier betekent een belangrijke impuls voor de regio Achterhoek op cultureel en stedenbouwkundig gebied.

In het Theaterkwartier ontstaat met de plannen een aantrekkelijk binnenstedelijk gebied en een verrijking van de winkel- en uitgaansmogelijkheden van Doetinchem. De keuze voor nieuwbouw van Amphion maakt deel uit van een aantal belangrijke keuzes van het college om de totale culturele infrastructuur van Doetinchem te verbeteren en zo de positie van de stad als `culturele hoofdstad' van Oost-Gelderland verder te versterken. Het college geeft met het uitgezette beleid nadere invulling aan de ambities uit de stadsvisie `Het besef van Doetinchem'.

Behalve voor nieuwbouw van Amphion is besloten tot nieuwbouw van een Centrum voor Informatie en Cultuur. Hierin krijgt de bibliotheek een nieuwe hoofdvestiging en is ruimte voor tentoonstellingen, lezingen en andere activiteiten in een stadspaviljoen. Zo kan recht worden gedaan aan de nieuwe positie van bibliotheken, waarin de nieuwe media een grote rol spelen en de oude functie van ontmoetingsplaats behouden blijft. Een derde belangrijke beleidskeuze van het college betreft een bundeling van krachten van De Gruitpoort en muziekschool. Over de nadere invulling hiervan moet de komende jaren duidelijkheid komen. Centrale gedachte is hier om te komen tot beperkte basisvoorzieningen in het centrum met vertakkingen in de wijken, waardoor een grotere betrokkenheid van bewoners bij cultuur wordt bereikt.

Belangrijke keuzes voor schouwburg

Twee belangrijke keuzemomenten waren bepalend voor de toekomst van de schouwburg en het Theaterkwartier. Allereerst de keuze voor nieuwbouw danwel ingrijpende vernieuwbouw. Nieuwbouw vergt hogere investeringskosten, maar volgens het college weegt de vrijheid een optimaal plan te ontwerpen zwaarder. Met name de situering van de kleine zaal wordt bij verbouw als een logistiek probleem ervaren.

Na het besluit tot nieuwbouw stond de locatiekeuze ter discussie. Behalve het Theaterkwartier werden in het bijzonder de Varkensweide, Hamburgerbroek en het Veemarktterrein in overweging genomen. Het Theaterkwartier kwam om verschillende redenen als beste uit de bus zoals de mogelijkheid tot het combineren van functies, ontwikkelingskosten, kansen op private co-financiering, uitstraling richting stad, nabijheid stadscentrum, nabijheid van horeca en openbaar vervoer, bereikbaarheid en parkeren.

De nieuwbouw van de schouwburg en het Centrum voor Informatie en Cultuur in het Theaterkwartier geven een belangrijke kwaliteitsimpuls aan het gebied De Veentjes. Juist de combinatie van publieke en private investeringen zal leiden tot een belangrijke meerwaarde voor de stad en de regio, waaronder ook een ondergrondse openbare parkeergarage (400 plaatsen) en circa 100 nieuwe woningen. Ten slotte biedt deze locatie de beste garanties dat de noodzakelijke aanpassingen aan de schouwburg in het seizoen 2006-2007 gereed zijn.

Stappenplan

De voorstellen van het college van burgemeester en wethouders worden op 17 januari 2002 aan de gemeenteraad voorgelegd. Als de raad akkoord gaat, wordt in 2002 een gedetailleerd Programma van Eisen voor het gehele gebied en een voorlopig ontwerp voor de schouwburg en andere functies uitgewerkt. Uiterlijk in 2003 moeten de definitieve ontwerpen gereed zijn voor aanbesteding, zodat in 2004 de voorbereidingen voor de bouw kunnen plaatsvinden. Uiterlijk in 2005 kan dan gestart worden met de bouw. Momenteel wordt nog onderzocht in hoeverre de schouwburg in deze periode open kan blijven.