Ingezonden persbericht

Persbericht
Euro verwarring over postzegels en openbaar vervoer MAASTRICHT, 10 DECEMBER 2001 - De meeste Nederlanders zijn goed op de hoogte over de invoering van Euro munten en biljetten, maar weten minder goed wat het betekent voor alledaagse zaken als postzegels en betalen in het openbaar vervoer. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door bureau Flycatcher, onder ruim 2500 Nederlanders.
Iets meer dan de helft van de ondervraagden (54%) weet precies wanneer de laatste dag is dat de gulden nog gebruikt kan worden (28 januari). In totaal weten 4 van de 5 respondenten (79%) dat deze datum ergens rond eind januari/begin februari ligt. De rest van de mensen (21%) weet het niet of zit er ver naast.
Slechts een deel van de ondervraagden (38%) weet dat er al vanaf 1 januari 00.00 in bussen en trams alleen nog Euro's worden aangenomen; 62% weet dit niet. Bijna de helft van alle mensen (42%) denkt dat ook in dit geval eind januari/begin februari geldt.
Er blijkt ook verwarring te zijn wat betreft postzegels, strippenkaarten en cadeaubonnen. Minder dan de helft (48%) weet dat een combinatie van Euro-postzegels en gulden-postzegels op één zending toegestaan wordt. Veel mensen (43%) denken dat Nederlandse Euro-postzegels ook gebruikt kunnen worden om brieven vanuit andere Euro landen te sturen. Slechts 28% weet dat dit niet het geval is, de rest (29%) geeft toe dit niet te weten. Ongeveer een derde weet niet dat gulden-strippenkaarten en gulden-postzegels nog geldig blijven na de invoering van de Euro (respectievelijk 33% en 32%). Ook denkt een derde (32%) dat gulden-cadeaubonnen beperkt geldig blijven in verband met de invoering van de Euro, terwijl de meeste bonnen geldig blijven tot en met de inleverdatum die erop vermeld staat. Meningen over de Euro zijn gemeten in september 2001 en in december 2001. Over het algemeen zijn de meningen weinig veranderd in die tijd, behalve dat - ondanks alle verwarring over postzegels, strippenkaarten en cadeaubonnen - maar liefst 84% vindt dat er voldoende voorlichting over de Euro is gegeven door de overheid. In september was dit 80%. In december denkt 52% positief of zeer positief over de invoering van de Euro (in september was dit percentage iets lager: 49%). Woonlokatie lijkt echter hier een verschil te maken., zo denkt bijvoorbeeld 70% van de inwoners uit Limburg positief over de Euro, vergeleken met 49% van de respondenten uit de overige provincies.
Ongeveer de helft van de mensen heeft er wel vertrouwen in dat banken, winkels en geldautomaten op tijd klaar zullen zijn (59% in december 2001, vergeleken met 60% in september 2001).
Tenslotte blijkt uit het onderzoek dat veel mensen nog nooit iets hadden gehoord over zaken als postzegels en openbaar vervoer in verband met de invoering van de Euro, en ze gaven aan nog nooit hierover te hebben nagedacht voor ze dit onderzoek invulden.
Noot voor de redactie,